Indica publicitat
Dijous, 23 de setembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 13 de maig del 2010 | 15:47
Crònica · Afers religiosos

El Sant Pare denuncia el pecat dins de l'Església. El cas de Sant Vicenç de Castellet (I)

Benet XVI ha donat aquesta setmana un pas decisiu, qualificat de revolucionari per veus habitualment crítiques, en la seva decidida voluntat de fer cau i net en l'espinós tema dels abusos sexuals. En unes declaracions fetes a bord de l'avió que el duia a Portugal, el Sant Pare ha traçat una línia molt clara i s'ha desmarcat radicalment dels qui entenien que el ressò mediàtic dels abusos obeïa a una campanya orquestrada externa, a un complot muntat per The New York Times i altres "forces obscures".

Aquesta ha estat l'argumentació que un seguit de personatges eclesials de la vella guàrdia de Joan Pau II, com el cardenal Darío Castrillón o el poderós portaveu Navarro Valls, han repetit una i altra vegada les darreres setmanes. En canvi, Ratzinger ha rebutjat la tradicional maniobra de matar el missatger i ha afirmat amb contundència que "els patiments de l'Església procedeixen de dins, del pecat que existeix en el si de l'Església. La persecució més gran a l'Església no prové d'enemics externs, sinó que neix del pecat de l'Església. I per tant l'Església té una profunda necessitat (...) d'acceptar la purificació i de justícia. El perdó no substitueix la justícia". Paraules valentes i clares, que es contraposen als qui encara continuen defensant que cal tapar els abusos i que han servit durant molt de temps per fer la vista grossa a les clamoroses conductes protagonitzades per capellans indignes.

El juliol de 2006 va arribar a Sant Vicenç de Castellet un capellà singular: David Vargas, encara que després va aparèixer la preposició "de" davant del seu primer cognom. Va ser l'inici del particular calvari que encara viu aquest tranquil poble del Bages. En un temps rècord va començar a desmuntar, pedra per pedra, tot el que pacientment havia construït el seu antecessor, l'estimat Josep Rovira Tenas. De bon principi va acomiadar catequistes, foragitar grups parroquials amb una llarga tradició de servei a la parròquia i es va enfrontar amb els qui gosaven portar-li la contrària. Embolicat en tèrbols afers econòmics, arran del cobrament de diners als nens que feien la primera comunió, la venda d'imatges a un preu superior i altres afers que han provocat que recentment l'associació d'enterraments es constituís com a entitat civil, de Vargas també s'ha caracteritzat per una peculiar manera d'entendre el sentit de les homilies. Així, no se n'ha estat de titllar els qui el criticaven de "tenir l'ànima plena de merda (sic)" i de dir en públic que "sóc l'amo".

No és estrany, doncs, que la bona gent cristiana de Sant Vicenç de Castellet, esverats, comencessin a moure's, mitjançant la recollida de signatures, converses amb l'arxiprest, petició d'entrevistes al bisbe per denunciar la situació i l'elaboració d'un extens informe de 100 pàgines on denunciaven el cúmul de greus irregularitats i que va ser tramès al nunci. Res. La resposta ha estat el silenci administratiu i el menyspreu del bisbe de Vic, Romà Casanovas, el seu protector que es va negar a rebre una comissió amb el curiós argument que ells trencaven la comunió. Mentrestant, David de Vargas s'ha anat tancant en si mateix, ha nomenat un Consell Pastoral a la seva mida i s'ha envoltat d'hooligans incondicionals que l'aplaudeixen.

A un dels seus íntims amics, membre del Partido Libertades Civiles, el va batejar aquesta darrera Pasqua. Públicament, el rector de Sant Vicenç de Castellet manté que és innocent de totes les acusacions i que la comunitat li dóna suport. Fins i tot va arribar a trucar repetidament a TRIBUNA CATALANA l'any 2007 quan es va publicar la primera notícia de les seves actuacions per negar-ho tot i per argumentar que eren falsedats va fer ostentació del seu tarannà progressista i catalanista. Tres anys després se li ha acabat de veure el llautó.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat