Indica publicitat
Dijous, 20 de febrer del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 17 de maig del 2007 | 16:12
Crònica · Afers religiosos

Homenatge a mossèn Joan Batlles


Poques vegades la figura d’un membre de l’Església suscita tanta adhesió o una valoració tan entusiasta. Més aviat les diferents tendències i maneres de pensar diferent fan que a l’interior de l’Església hi hagi enfrontaments, divisions i antagonismes. Per aquesta raó que un capellà concret sigui gairebé aclamat per bisbes, capellans, religiosos i laics no deixa de suposar un fet insòlit. Mossèn Joan Batlles i Alerm seria un d’aquests casos estranys Aquest dissabte l’Església catalana retrà un just i merescut homenatge a mossèn Joan Batlles i Alerm, amb motiu dels noranta anys que complirà aviat. El marc escollit, Montserrat, ja és prou significatiu. Primer la celebració de l’eucaristia conventual i després uns parlaments seran el centre de l’acte d’homenatge. Mossèn Batlles ha esdevingut des de fa dècades un dels punts de referència indefugibles de l’Església de Barcelona i, per extensió, de l’Església catalana. Va participar en la Guerra Civil i va conèixer Pere Tarrés. Ordenat prevere l’any 1943 ràpidament va començar la seva tasca pastoral al Penedès, en el camp de l’Acció Catòlica i de l’escoltisme. I des del primer moment va obrir escletxes i espais per a la renovació, avançant-se al Concili Vaticà II. El seu contacte amb els moviments apostòlics francesos, a l’igual de mossèn Vidal Aunós, el va influir decisivament. Renovació i defensa de la catalanitat, aquests són els dos trets característics que podrien resumir la seva trajectòria.

Més tard mossèn Batlles es va convertir en el principal col•laborador de l’arquebisbe de Barcelona Narcís Jubany, l’home clau del seu pontificat. Va exercir de vicari episcopal durant molts anys i va compaginar aquesta responsabilitat amb la presidència del Centre d’Estudis Pastorals. Ell i mossèn Tutusaus van ser l’ànima d’aquest centre, per mitjà de la revista Quaderns de Pastoral i altres activitats.

Mossèn Batlles ha estat i encara és un home lliure, que parla clar quan cal, amb suavitat però amb fermesa. En temps difícils, en plena dictadura, la policia franquista el tenia vigilat, però ell va continuar incansable la seva obra. Anys més tard, en moments crítics de la diòcesi, va saber estar al seu lloc, tot defensant una línia oberta i compromesa, un estil propi que sempre ha amarat l’Església catalana, fidel al Vaticà II.

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat