Indica publicitat
Diumenge, 12 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 26 de maig del 2011 | 16:51
Crònica · Afers religiosos

El Bisbat de Vic posa les seves escoles en mans d'Intereconomia

El Bisbat de Vic ha decidit, sense cap debat previ ni consulta als organismes consultius de la diòcesi, atorgar la direcció pedagògica de les dues escoles diocesanes a la Fundació Educativa Trama, una institució educativa pràcticament desconeguda en el camp educatiu.

El Bisbe de Vic, Romà Casanova

Barcelona · Un dels membres destacats del Consell Social de la fundació és el director general d'Intereconomia de Catalunya, Francisco Pou. El Consell Social es va constituir formalment el 27 de gener, en una reunió que va ser presidida pel bisbe de Vic, Romà Casanova. Les dues escoles que gestiona Trama depenen directament del Bisbat de Vic: el Col·legi Verge de la Gleva, a Sant Hipòlit de Voltregà i el Col·legi Llissach de Santpedor.

La Fundació Trama, segons els mateixos promotors expliquen en el seu web –íntegrament en castellà-, neix de la iniciativa d'un conjunt de famílies preocupades per la crisi educativa a Catalunya. Una i altra vegada, la paraula crisi apareix com l'eix central del seu discurs. Un discurs que, curiosament, obvia amb tot tipus de fórmules retòriques autodefinir-se com a catòlics o cristians. En el seu ideari o projecte educatiu ni s'esmenta. Únicament apareix la críptica frase que "el Bisbat de Vic, preocupat per l'educació dels fills de la diòcesi i per la crisi educativa que pateix Catalunya, vol respondre a aquesta necessitat avui, conscient que la tasca més urgent és proposar una educació a l'alçada de l'home".

Les dues escoles de les quals té cura aquesta peculiar fundació són dues històriques institucions educatives, els titulars de les quals eren els germans de la Salle i les germanes del Sagrat Cor. L'escola Verge de la Gleva, a més, s'ha traslladat enguany a la Casa d'Espiritualitat de la Gleva, un espai molt conegut i en què durant molts anys van oferir el seu servei les carmelites vedrunes. Ara la comarca en va plena de rumors que apuntarien en la direcció que el Bisbat vol convertir la casa, el santuari i l'escola en un gran projecte o macro-equipament. Tot són especulacions, ja que ni el capellà que continua vivint al Santuari de la Gleva, al costat de la Casa d'Espiritualitat, en sap res. En qualsevol cas, el cert és que el bisbe de Vic ha preferit donar la gestió de les escoles diocesanes a la Fundació Trama, en lloc d'altres fundacions explícitament cristianes que ja desenvolupen aquesta funció educativa.

No és el primer cop que l'actual bisbe de Vic, Romà Casanova, encomana a institucions eclesials desconegudes o reaccionàries una parròquia, la catequesi o fins i tot la mateixa Catedral de Vic. L'any 2007 va fer aterrar a Vic primer la branca masculina i després les monges de l'Institut del Verbo Encarnado, un institut ultradretà que ha estat investigat a l'Argentina, on fins i tot un arquebisbe de l'Opus va clausurar el seu seminari. Mentrestant, ha importat capellans directament de Rwanda, continua protegint el rector de Sant Vicenç de Castellet que acumula un escàndol rere un altre, i ha permès l'expulsió d'una religiosa de les Filles de la Caritat a Manresa, fet que ha provocat el boicot de moltes famílies a la catequesi de primera comunió, i moltes altres gestes.  I ara, en un nou pas en la seva escalada integrista, cedeix la gestió de les dues escoles a una sospitosa fundació, en què hi té un paper important Intereconomia. No seria forassenyat apostar que aviat cridarà els Heraldos de l'Evangeli , una altra congregació sorgida de la caverna i que ha estat expulsada fa poc d'una diòcesi de l'Equador, per assumir la gestió d'alguna institució vigatana. O el pare Apel·les.Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat