Indica publicitat
Dilluns, 13 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 21 de març del 2011 | 17:02
Crònica · Afers religiosos

Els bisbes catalans reafirmen el seu compromís nacional


A finals de la setmana passada els bisbes catalans van donar a conèixer la carta pastoral conjunta Al servei del nostre poble, en què reafirmen el seu compromís nacional, en la mateixa línia del que van expressar fa vint-i-cinc anys al document Arrels cristianes de Catalunya.

Els arquebisbes Joan Enric Vives i Lluis Martínez Sistach

Així ho expliciten en les primeres frases del document: "La commemoració és una ocasió especialment idònia per reafirmar la validesa i l'actualitat del seu missatge, i  alhora renovar el nostre compromís envers el nostre poble". Més clar impossible, com també és prou clar el seu reconeixement a "la personalitat i els trets nacionals propis de Catalunya" i la seva defensa al "dret a reivindicar i promoure tot el que això comporta [...]. Els drets propis de Catalunya estan fonamentats en la seva mateixa identitat com a poble".

El document també analitza, en un llenguatge planer, altres temes que defineixen com els reptes actuals: la democràcia participativa, la laïcitat positiva, la diversitat de valors i de creences, la globalització, l'emigració, la crisi econòmica, la família i l'educació i l'ecologia. Tot fonamentat en moltes citacions de Benet XVI, en especial el sermó a la Sagrada Família i la seva intervenció durant la visita a l'Obra Benèfica Social del Nen Déu, en la recent visita a Barcelona.

El to general de la carta pastoral col·lectiva s'allunya significativament del to apocalíptic i catastrofista que acostuma a usar la cúpula de la Conferència Episcopal Espanyola. "Ens cal anunciar l'esperança" afirmen immediatament després de proclamar solemnement que les resolucions i el missatge del Concili Provincial Tarraconense són "punts de referència segurs i lluminosos". Tampoc falta un to autocrític que s'agraeix –"humilment demanem perdó", ja que pràcticament mai apareix en el discurs oficial de l'Església espanyola.

Diferències, doncs, notables amb altres registres que avalen que, malgrat tot, l'Església catalana continua tenint un altre tarannà. Així ho reconeixen els experts eclesials que no pertanyen als sectors ultres espanyols. En canvi, des de les files dels hooligans habituals de la caverna eclesial, les crítiques més ferotges no s'han fet esperar. "Nueva proclama nacionalista [...]. La universalidad de la fe no cabe en las estreches nacionalistas".

I, com ja és habitual, acusen el nacionalisme –com si ells no ho fossin- d'abocar Catalunya a la descristianització i ser la causa directa de l'anticlericalisme. Fins i tot acusen els bisbes catalans de covards, traïdors, necis i d'estar segrestats per una ínfima minoria nacionalista. S'entesten una i altra vegada a negar l'evidència que és precisament la postura intransigent dels Rouco, Martínez Camino, Sanz i tants d'altres els qui provoquen la deserció en massa dels cristians i la pèrdua irreversible de credibilitat de l'Església.

Per tot plegat, tenint en compte quina és la realitat eclesial d'avui a Catalunya, i no la de l'any 1985, Al servei del nostre poble és un document valuós, fins i tot sorprenent, i que cal considerar com a molt positiu. Tenim els bisbes que tenim, fruit del sistema d'elecció vigent. Per això, la carta s'ha d'analitzar d'acord amb el principi de realitat. En els temps que corren, els aires que bufen arreu, reafirmar sense ambigüitat el compromís per la realitat nacional del nostre país i l'extraordinari contingut del document Arrels cristianes de Catalunya té molt de mèrit. Segur que el bisbe Carrera estaria molt content.Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat