Indica publicitat
Dimecres, 3 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 14 de abril del 2011 | 16:04
Crònica · Afers religiosos

Fracàs del desembarcament ultra a Euskadi

Amb un gran desplegament propagandístic, els sectors més conservadors de l'Església espanyola havien programat una "operación País Vasco" per al proppassat cap de setmana.

Les VI Jornades Catòlics i Vida Pública en el País Basc, titulades "La creu: esperança i llum per al món. Ens gloriem en la Creu de Crist" havien de convertir-se en un gran desembarcament eclesial, un cop de força impactant i definitiu. La conquesta d'Euskadi. La realitat, com sempre, posa tothom al seu lloc. Ni una ratlla, cap referència, cap ressò en els mitjans de comunicació. Silenci absolut pel que fa a la participació en les conferències i debats interns. L'acte més públic, el desembarcament de la creu al port de Bilbao, va aplegar amb prou feines cent persones i unes dotzenes d'embarcacions, algunes oficials com les de la Guàrdia Civil. I tot veient l'ambient que es respirava, l'alcalde de Bilbao va al·ludir a problemes d'agenda per desaparèixer, malgrat que estava anunciat en el programa oficial. En canvi, el XIX Fòrum Religiós Popular de Gasteiz va reunir prop de cinc-centes persones; no hi cabia absolutament ningú més a la sala.

Només veient les institucions i entitats eclesials que apareixien en la convocatòria de les VI Jornades Catòlics i Vida Pública en el País Basc com a col·laboradors ja era suficient per oferir una idea força exacte de l'orientació de la iniciativa: els mitjans de comunicació més integristes –Alba, Popular TV i Ràdio Maria- i alguns dels moviments més ultres, com les comunitats neocatecumenals –els kikos- i Comunió i Alliberament. El programa acabava de confirmar aquesta percepció, amb activitats ben singulars com el recorregut en vaixell per la ria de Bilbao de la creu de la Jornada Mundial de la Joventut de Madrid del proper estiu, el desembarcament de la icona de la Verge al Museu Marítim de Bilbao, balls tradicionals, una pel·lícula, recepcions oficials, concerts, hores santes, el testimoni "d'un catòlic en la vida privada i pública" -la presidenta del Parlament basc, la destacada militant de l'Opus Dei i del PP Arantza Quiroga, coneguda per la seva agressivitat en les qüestions eclesials-, i intervencions estel·lars dels bisbes de Bilbao, Mario Iceta, i de Sant Sebastià, José Ignacio Munilla. I tot plegat en un marc de luxe: el Palau de Congressos i de la Música Euskalduna.

Iceta i Munilla són els autèntics artífexs de les Jornades, a imatge i semblança d'aquest tipus de convocatòries que es duen a terme des de fa anys a Madrid, amb la presència dels líders més destacats de l'integrisme eclesial espanyol, en les quals acostuma a participar Miró i Ardèvol. La jugada, però, no els ha sortit bé. Encara que hagin apartat barroerament el bisbe de Vitòria, a qui tenen aïllat, Munilla i Iceta es pensen que amb grans operacions de màrqueting triomfaran i aconseguiran el suport dels capellans, religiosos i laics que representen la sensibilitat majoritària de l'Església basca. Ho denunciaven ben clarament el Fòrum de Capellans de Bilbao la setmana passada, que criticaven "l'espectacle muntat de dubtós gust estètic", censuraven la descarada utilització del signe de la creu amb el patrocini d'algunes multinacionals financeres i, sobretot, denunciaven que la pastoral juvenil de Bilbao s'havia negat a sumar-se als actes, per la qual cosa les jornades s'haurien d'haver titulat "catòlics neoconservadors". Amb tota la raó, afirmaven que aquests espectacles de masses esdevenen una "insuportable incoherència per a la fe" i contribueixen, en definitiva, al descrèdit de l'Església davant del poble i molt especialment de la joventut.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat