Indica publicitat
Diumenge, 7 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 23 de juny del 2011 | 16:22
Crònica · Afers religiosos

Fracàs dels capellans del 'collet'

Aquesta setmana s'han anunciat els nomenaments de rectors i vicaris a les parròquies de l'Arquebisbat de Barcelona. Canvis de rectors de parròquies, nous vicaris, càrrecs episcopals i jubilacions.

Xavier Novell, bisbe de Solsona

Barcelona · El que més ha cridat l'atenció, però, no ha estat cap nova incorporació, sinó dues baixes significatives. Dos rectors de parròquies, misteriosament, han deixat la seva responsabilitat actual. Tots dos tenien un comú denominador: relativament joves, ordenats pel cardenal Ricard Maria Carles i tots dos anaven amb "collet", és a dir pertanyien als sectors més conservadors i ortodoxos de l'Església de Barcelona.

En el primer cas, segons sembla, es tracta d'un abandonament sobtat dels seus càrrecs per assumir la paternitat de forma responsable. Aquest capellà, rector d'una parròquia barcelonina, compaginava aquesta responsabilitat amb l'àmbit judicial. En el segon cas, pressumptament, no es produiria l'abandonament definitiu del sacerdoci sinó que ha optat per un any sabàtic de reflexió mentre canvia la seva responsabilitat de rector d'una parròquia del Maresme per la de vicari d'una nova parròquia barcelonina; una responsabilitat en qualsevol cas menor i que comporta menys compromís. En el rerefons de la decisió, tot apunta que hi hauria també una qüestió relacionada amb la moral sexual.

Aquestes dues baixes, força comentades en ambients eclesials, confirmen que l'obsessió per l'ortodòxia de les files clericals més ultres té els peus de fang. Des de fa molts anys aquests sectors acusen de fracàs els capellans més oberts o moderats, tot atribuint-los els mil penjaments del món i els mals que pateix l'Església. Una i altra vegada, defensen els preceptes morals més estrictes, sovint sense cap misericòrdia per les persones, com s'ha demostrat en el cas del pare Manel i tants d'altres. Fanàtics de la rigidesa moral, fan una creuada de les formes externes, com ara vestir amb clergyman, sotana o hàbit, i s'autoerigeixen en un model de capellà d'èxit, suposadament modern, que està per sobre del bé i del mal i de qualsevol "relliscada de tipus moral sexual". Amb una espiritualitat desencarnada, pietista fins a l'extrem, estan convençuts que aquesta és la fórmula que garanteix l'èxit absolut. La realitat és més tossuda que els prejudicis i que els fonamentalismes tronats.

Tot plegat ha coincidit, també, amb una entrevista que el diari ABC ha fet al bisbe de Solsona, Xavier Novell, amb motiu de la presentació a Madrid del llibre Carta a los jóvenes. Quan el van nomenar, va prometre que sorprendria i, efectivament, cada cop sorprèn més. Quan li pregunten, amb tota la mala intenció, si "els ortodoxos viuen com uns rajàs", la seva antològica resposta no té preu. Es mereix un premi Nobel per la seva enorme contribució a l'ecumenisme i a l'entesa entre els cristians: "Una noia romana em va dir: Els capellans a Romania, què gorrers que són! Les millors cases, grans cotxes... Per què? Els vaig dir que quan s'han de mantenir tres o quatre fills s'ha de "recollir" per no enganxar-se els dits. 'Vols casar-te?, doncs paga tant, vols que et beneeixi la casa?, doncs paga tant, vols que et beneeixi la casa?, doncs paga tant...".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat