Indica publicitat
Dijous, 28 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 11 d'octubre del 2012 | 18:46
Crònica · Afers religiosos

La declaració de l'episcopat espanyol no és dogma polític

La declaració de l'episcopat espanyol del passat 7 d'octubre a favor de la unitat de la nació espanyola és parcial i no vinculant. No és un dogma polític ni eclesial. El Fòrum de Cures de Biscaia ha criticat, en comunicat, aquesta declaració episcopal amb arguments pontificis i de l'anterior episcopat basc.

Cardenal Rouco Varela.

Aquests arguments no són tinguts en compte per la Conferència Episcopal Espanyola amb una postura parcial i no democràtica.

Els capellans bascos lamenten que els bisbes espanyols oblidin el pronunciament de Joan Pau II a les Nacions Unides (5 d'octubre de 1955). "Hi pot haver circumstàncies històriques en què agregacions diferents d'una sobirania estatal siguin fins i tot aconsellables, però amb la condició que això passi en un clima de veritable llibertat, garantida per l'exercici de l'autodeterminació dels pobles".  Aquestes són paraules del Papa polonès, un home amb un estil que res té a veure amb el del cardenal Antonio Maria Rouco, president de la conferencia Episcopal Española.
Els capellans bascos alerten que la declaració de l'episcopat espanyol no és vinculant"
Els sacerdots bascos també recorden la carta pastoral "Preparar la pau" dels bisbes d'Euskadi presentada el 29 de maig del 2002. Aquesta carta afirma que "mentre els diferents models polítics respectin els drets humans i s'implantin i mantinguin dins de vies pacífiques i democràtiques, l'Església no pot ni sancionar-los com a exigència ètica ni excloure'ls en nom d'aquesta. En conseqüència, ni l'aspiració sobiranista, ni l'adhesió a un major o menor autogovern, ni la preferència per una integració més o menys estreta a l'Estat Espanyol, són, en principi, per a l'Església dogma polític que requereixi un assentiment incondicionat".

Els capellans bascos expliquen en el seu comunicat que la declaració de l'episcopat espanyol no és vinculant per a la formació del criteri moral de la comunitat catòlica, ja que es tracta d'un escrit pastoral, no d'un document doctrinal aprovat unànimement pels bisbes o ratificat per la Santa Seu. Això vol dir que, en aquesta matèria, "les orientacions formulades el 2002 pels bisbes del País Basc segueixen sent avui i aquí el magisteri autèntic per a la nostra diòcesi de Bilbao".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat