Indica publicitat
Diumenge, 27 de setembre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 18 d'agost del 2011 | 17:15
Crònica · Afers religiosos

Noves iniciatives a Girona per suplir els capellans

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha estat notícia aquest estiu per diferents motius. En una decisió que ha provocat certa polèmica ha autoritzar els capellans del seu bisbat a suprimir aquelles eucaristies que tinguin menys de dotze fidels.

Xavier Novell, bisbe de Solsona

Per arribar a aquesta decisió, Novell ha analitzat conjuntament amb els dos principals òrgans consultius de la diòcesi, el Consell Presbiteral i el Consell Pastoral Diocesà, la situació existent i les possibles vies de solució. La manca de capellans és un fet i cada cop són més grans. A Solsona 75 rectors han d'atendre 175 parròquies, és a dir més de dues de mitjana.

Aquesta solució no és l'única possible davant l'escàs nombre de capellans que han d'atendre cada vegada més serveis pastorals. Des de fa temps determinades esglésies, ermites i parròquies són ateses per laics amb dedicació pastoral que presideixen la celebració de la paraula i reparteixen l'eucaristia.

Altres diòcesis, com la de Girona, també es plantegen noves idees per afrontar la situació i intentar oferir un servei litúrgic i pastoral amb dignitat. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ja ha donat el seu vistiplau a la iniciativa de cedir o llogar algunes rectories a matrimonis joves que assumirien els serveis litúrgics els diumenges i els festius. Matrimonis que també cuidarien les rectories i que rebrien el que abans es coneixia com els ordes menors, que a partir de la reforma litúrgica del Concili Vaticà II han quedat instituïts en els ministeris de lector i d'acòlit al servei de les respectives comunitats.

També circula a la diòcesi de Girona una altra idea, més innovadora, que incorporaria els avantatges de les noves tecnologies. Es tractaria d'instal·lar pantalles televisives des de les quals es pogués seguir l'eucaristia que se celebraria en una parròquia central. D'aquesta manera, la missa arribaria a més persones i més petites comunitats simultàniament. Aquesta iniciativa encara no ha rebut la benedicció del bisbe de Girona, però en qualsevol cas s'està plantejant seriosament en cercles eclesials. Demostra que, malgrat les dificultats, sempre es poden trobar solucions imaginatives, també en l'àmbit de l'Església.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Afers religiosos
Un bisbe extraterrestre no entendria res de Catalunya
Crònica · Afers religiosos
Franco-Aznar-Rajoy, contra els bisbes catalans
Crònica · Afers religiosos
Un bisbe social a Barcelona
Crònica · Afers religiosos
Catòlics catalans demanen al Papa un bisbe del poble
Crònica · Afers religiosos
El bisbe Novell torna a defensar l'autodeterminació
Crònica · Afers religiosos
El bisbe Pardo demana no ser aliens al procés català
Crònica · Afers religiosos
'La Vanguardia' manipula l'arquebisbe Tutu
Crònica · Afers religiosos
Nou arquebisbe de Barcelona
Crònica · Afers religiosos
Casaldàliga, bisbe català i universal
Crònica · Afers religiosos
Altres quatre catalans sants
Indica publicitat