Indica publicitat
Dijous, 2 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 19 de maig del 2011 | 16:20
Crònica · Afers religiosos

Pas decisiu del Vaticà contra la impunitat dels abusos sexuals

Aquesta setmana s'ha divulgat el document que la Congregació per a la Doctrina de la Fe ha adreçat a tots els bisbes del món per donar instruccions clares i precises per eradicar els abusos sexuals.

Barcelona · La carta, signada pel prefecte de la Congregació William Levada, és un nou pas, definitiu, per acabar amb la impunitat i l'actitud que massa sovint ha adoptat l'Església. Sota l'aparença de la caritat i la fraternitat cristiana, en molts casos la pràctica habitual ha estat l'encobriment dels culpables, ja sigui mitjançant el trasllat a altres parròquies o col·legis o senzillament tancant els ulls i mirant cap a una altra banda. Tal com ja va fer en l'escruixidor cas de l'amoral fundador dels Legionaris de Crist, Marcial Maciel, Benet XVI ha donat una mostra més de valentia i de coratge per dir prou als abusos sexuals.

El document del Vaticà comença, encertadament, per instar els bisbes a escoltar les víctimes i els seus familiars i a assistir-los espiritualment i psicològicament. La segona part de la carta té per destinataris els capellans i se centra en la formació dels seminaris; s'insisteix en la importància del procés de discerniment en els seminaris. Així mateix es posa el dit a la nafra en una pràctica desgraciadament massa habitual: "Cal intercanviar la informació sobre els candidats al sacerdoci o a la vida religiosa que es traslladen d'un seminari a un altre o d'una diòcesi a una altra".

I la tercera -i més innovadora- part té per finalitat deixar molt clar que cal col·laborar amb l'autoritat civil. "L'abús sexual de menors no és només un delicte canònic sinó també un crim perseguit per l'autoritat civil, per la qual cosa és important cooperar seguint les lleis de cada Estat". Més clar impossible. Una de les mesures concretes que s'expliciten en el document –unes línies guia, així les anomena- advoca ben clarament per l'exclusió d'un clergue a l'exercici públic del seu ministeri.

De tot plegat es poden treure moltes lliçons. La primera, que el Sant Pare vol acabar de debò amb aquest gravíssim problema que ha fet trontollar la credibilitat i el prestigi de l'Església arreu del món. La segona que s'ha de pujar el llistó en la selecció dels seminaristes i excloure la pràctica de fer la vista grossa per tal d'augmentar les estadístiques de seminaristes. Passarien, avui, la prova del cotó fluix determinats seminaris, algun a casa nostra, que fan ostentació d'unes estadístiques espectaculars per guanyar punts? I, especialment, la conclusió més important del document és que el Vaticà pretén eradicar definitivament amb l'encobriment.

Fa un any es va saber que el reaccionari i controvertit cardenal colombià Darío Castrillón, antic prefecte de la Congregació del Clergat, felicitava el bisbe de Bayeux-Lisieux, Pierre Pican, per no haver col·laborat amb la justícia francesa en el cas d'un capellà pederasta, René Bissey, finalment condemnat a 18 anys de presó per haver abusat d'onze nens. Castrillón va tenir la barra de trametre una carta al bisbe Pican en què el felicitava "per no haver denunciat un capellà a l'administració civil". La vergonyosa actuació del cardenal Castrillón la va fer pública ell mateix en el decurs del congrés mundial en homenatge a Joan Pau II que es va celebrar a la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia.

Tots els assistents van irrompre en grans aplaudiments quan l'antic responsable de la Congregació del Clergat va divulgar la carta i explicar-ne el contingut. Els aplaudiments, diuen les cròniques, van ser molt llargs. Entre els assistents hi havia dos insignes eclesiàstics espanyols: l'arquebisbe de Saragossa, Manuel Ureña, que va ser el ferm candidat de l'extrema dreta eclesial espanyola per substituir Ricard Maria Carles a Barcelona, i el cardenal Antonio Cañizares.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Afers religiosos
Catalunya al Vaticà
Crònica · Afers religiosos
Sant Jordi, Catalunya sobirana i el Vaticà
Crònica · Afers religiosos
El Vaticà preconitza dos Estats per la pau entre dos pobles
Crònica · Afers religiosos
La Nunciatura afavoreix el sobiranisme i contradiu al Vaticà
Crònica · Afers religiosos
Dura advertència del Papa a ultres com Germinans
Crònica · Afers religiosos
Un papable amic de Catalunya
Crònica · Afers religiosos
Papa nou. Ni Rouco ni Cañizares
Crònica · Afers religiosos
Els integristes contra el Papa
Crònica · Afers religiosos
Germinans i monsenyor González-Agàpito, desprestigiats
Crònica · Afers religiosos
Pederàstia en època del cardenal Carles
Indica publicitat