Indica publicitat
Dimecres, 3 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 18 de març del 2011 | 16:43
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Centralisme i deute

Les darreres dades del Banc d'Espanya confirmen un augment espectacular del deute de les comunitats autònomes l'any passat. Aquest passat 2010 el deute augmentà un 37,1% i assolí la xifra de 115.455 milions d'euros, o el que és el mateix: el 10,9% del PIB estatal.

Imatge: ACN

El més sorprenent, però, continua essent la descarada correlació entre el dèficit fiscal i l'endeutament de les comunitats. País Valencià i Catalunya lideren el rànquing d'endeutament amb 17.600 i 31.866 milions d'euros de deute respectivament.

El deute de Catalunya és ja el 27,6% del deute autonòmic estatal, unes xifres que, de fet, mostren com el finançament autonòmic segueix uns criteris molt allunyats de la realitat: mentre l'Estat ha descentralitzat serveis perquè els proveïssin les comunitats autònomes, no només no ha donat els diners necessaris per pagar-los sinó que ha mantingut la paella pel mànec en matèria econòmica.

Tal com explicà Carles Boix en aquest article al diari La Vanguardia, les crisis es poden aprofitar per fer canvis, ara és l'hora d'explicar que aquestes dades de deute tenen un responsable molt clar que és el Govern de Madrid. Mentre des de la Moncloa s'esforcen per fer creure que el deute és degut a una mala gestió de la Generalitat, les dades demostren com el deute de les comunitats autònomes s'explica en gran mesura pel seu dèficit fiscal. Vegin el gràfic (font: La Vanguardia, 6 de febrer del 2011).D'altra banda, dimecres el ministre José Blanco va tornar a confirmar que l'eix mediterrani no és una infraestructura prioritària pel Govern espanyol. Segons Blanco, Madrid invertirà 25.000 milions d'euros en aquesta infrestructura fins el 2020, però afirmà també que, de fet, Moncloa ja ha apostat per la Travessia Central pels Pirineus (TCP). Tot i les bones paraules de Blanco, les prioritats del Govern espanyol són vitals ja que tothom està d'acord a afirmar que la UE no finançarà dos projectes sinó un i, previsiblement, serà el que hagi decidit el Govern central.

En aquest sentit, sembla clar que finalment serà el TCP ja que Blanco ha admès que les licitacions d'obres ja han començat. Economistes com Germà Bel o l'organització Ferrmed han explicat que efectivament tots els països de la UE han apostat per presentar projectes únics i la UE no farà una excepció per l'Estat espanyol. Foment del Treball ha donat suport a l'eix del mediterrani i ha demanat que es compleixin els terminis d'execució de l'obra pel bé de l'economia catalana.   

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat