Indica publicitat
Dimecres, 25 d'abril del 2018
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 11 de novembre del 2011 | 16:32
Crònica · Anàlisi política

ETA: "Tenim un compromís absolut amb el procés de resolució del conflicte"

L'entrevista publicada avui pel diari Gara confirma la disposició d'ETA a col·laborar amb el procés de resolució del conflicte iniciat amb la Conferència Internacional que va tenir lloc el passat octubre.

Fins ara, després de la declaració de l'aturada definitiva de les accions armades, l'organització no havia emès cap opinió sobre la situació del procés. A ningú no se li escapa que l'entrevista arriba en un moment clau, en plena campanya electoral, i conté un missatge clar per a l'electorat abertzale com és l'aposta pel nou escenari polític d'ETA. D'altra banda, els etarres entrevistats es mostren expectants davant de la possible victòria de Mariano Rajoy i afirmen que la posició del candidat popular significa un canvi que "trenca amb el discurs negatiu, agressiu i sense sentit que havia tingut fins ara".Consideren que Rajoy "ha d'actuar amb responsabilitat i així ho ha entès".

I és que el més que probable president del Govern espanyol haurà de moure peça si vol avançar en el desarmament de l'organització. A l'entrevista, els etarres fixen les condicions per al que anomenen "inutilització de les armes", que hauria de comprovar la Comissió de Verificació. En primer lloc, demanen el retorn de tots els presos polítics a Euskadi i afirmen que no s'imaginen la pau amb les presons dels estats espanyol i francès plenes de bascos. En segon lloc, els etarres consideren imprescindible la retirada de les forces de seguretat del País Basc i es pregunten quina funció farien a partir d'ara si no és la repressió del moviment independentista. Els portaveus de l'organització, però, eviten parlar del fet de demanar perdó a les víctimes de les accions armades, un aspecte que podria ser un dels elements presents a la negociació. Durant l'entrevista es limiten a dir que "no són insensibles" i que caldria reconèixer totes les víctimes del conflicte així com també la repressió patida per tot el poble basc durant dècades.

Finalment, l'entrevista deixa molt clara la posició d'ETA davant del nou escenari: han de ser les organitzacions de l'esquerra abertzale les que hauran de negociar la solució del conflicte polític. ETA se'n desentén i situa en el reconeixement del dret de decidir el punt de partida perquè tots els sectors d'Euskal Herria facin les propostes de futur que considerin oportunes. L'entrevista d'ETA, doncs, no és només un missatge electoralista per a públic abertzale, sinó que estableix la posició per a una futura negociació, que segurament serà Rajoy qui l'haurà d'afrontar des de Madrid.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat