Indica publicitat
Dissabte, 11 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 27 de maig del 2011 | 17:17
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Indignats 1 – Felip Puig 0

L'intent de desallotjament aquest matí dels acampats a plaça Catalunya ha acabat en el pitjor dels escenaris possibles per a la conselleria que dirigeix Felip Puig.

Els indignats han tornat a Plaça Catalunya després de la càrrega policial

Els Mossos d'Esquadra han estat rebuts amb resistència pacífica per part dels acampats, seient a terra amb les mans enlaire, i que, després de ser el centre d'atenció mediàtica durant sis hores, ara continuen ocupant plaça Catalunya. Francesc Homs justificava l'operació al programa Els matins a Josep Cuní per raons d'higiene i seguretat davant la proximitat de la final de Wembley i la possible celebració a Canaletes. Però els arguments d'Homs no han convençut els acampats que sospitaven que si sortien de la plaça no hi podrien tornar a entrar fàcilment. Així, han aguantat de manera estoica la pressió i el desballestament del campament per part dels equips de neteja municipals mentre rebien un suport creixent de manifestants que es concentraven a l'exterior de la plaça.

Tot fa pensar que l'objectiu de l'operació policial era intentar acabar amb l'activitat de l'anomenat moviment 15M a Barcelona, tal com de fet ha succeït a la mateixa hora a Lleida. Ara bé, el resultat d'aquest desallotjament fallit podria ser tot el contrari. Una mobilització que aparentment semblava començar a debilitar-se amb el pas dels dies, si més no pel que fa al nombre d'acampats, revifa ara amb més força després del que ha estat percebut com un atac directe de les forces de l'ordre. D'altra banda, l'operació de Barcelona ha alertat la resta de mobilitzacions arreu de Catalunya i de l'Estat, com la de Madrid, que a hores d'ara discuteixen com afrontar possibles accions policials.

El moviment que començà el 15 de maig amb una manifestació organitzada per la plataforma Democràcia real, ja! i continuà amb les acampades, fou declarat il·legal durant la jornada de reflexió per la Junta Electoral Central, però finalment les forces de l'ordre van tolerar-lo argumentant que no alterava l'ordre públic. Les acampades populars superaren els comicis de diumenge i durant tota la setmana havien constituït comissions per fer propostes polítiques i econòmiques en tots els sentits. L'agenda del moviment va generar polèmica ja que tractava qüestions diverses: des de l'ordre econòmic internacional fins a la reforma del sistema electoral espanyol, que feien molt difícil consensuar posicions entre els membres de les assemblees. D'altra banda, però, la seva pluralitat havia aconseguit atreure participants i ha generat rèpliques a Badalona, Granollers, Viladecans o Reus. També havia rebut el suport de personalitats com Manuel Castells o Eduard Punset.  L'operació policial ha aconseguit retirar de la plaça tendals i objectes diversos; però pot donar més força a un moviment que avui sembla encara més indignat del que ja n'estava després d'una operació que ha estat titllada de desproporcionada.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat