Indica publicitat
Dilluns, 3 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de maig del 2012 | 16:55
Crònica

Cimera del pacte fiscal: l'enemic és a casa

Fem aquesta crònica abans que es dugui a terme la reunió de la cimera, i voldríem estar equivocats amb les reflexions que farem, donat que aconseguir la unitat i la consolidació del país és una de les nostres voluntats. Estem convençuts que Catalunya es troba en una cruïlla decisiva pel seu futur nacional.

I en aquest mateix moment l'estratègia de l'Estat compta amb més mitjans a l'abast que mai, i amb molta intel·ligència, i treballa amb l'objectiu d'evitar la cohesió nacional catalana i deixar el país en l'"etern empat" entre aquells qui defensen l'statu quo i el negoci d'ells mateixos amb Espanya, i els qui volen ser normals i visibles al món com a nació no dependent.

L'Estat, els poderosos, han estès tota la seva teranyina a Catalunya per tal d'evitar la reivindicació d'un pacte fiscal equivalent al concert econòmic basc o navarrès. La punta de llança, aprofitant la majoria a l'Estat, és el PP, però el PSC també forma part de la responsabilitat en el fre de la unitat catalana. Totes les informacions indiquen que els dirigents socialistes del baix llobregat no veurien malament un pacte fiscal com el que defensen els seus companys del PSOE a Euskadi i Navarra.
La nova generació de sobiranistes de CiU hauran de demostrar la seva fermesa per evitar repetir el fracàs de l'Estatut
La gravetat màxima d'aquest fet, però, és que l'Estat i els poderosos de casa nostra fraccionen i divideixen també CiU, intentant debilitar el president Mas en un moment en què la federació compta amb una gran majoria, mai vista en els anys de mandat del President Pujol.

CiU disposa no sols de la voluntat d'independència manifesta del President de la Generalitat, Artur Mas, sinó també d'una nova generació de dirigents sobiranistes que haurà de demostrar la seva fermesa i la seva dignitat amb l'objectiu d'evitar repetir el fracàs i la frustració de l'Estatut. La seva desfeta suposarà la liquidació del projecte sobiranista de CiU. I també una realitat clara: l'enemic és a casa.

ERC té la responsabilitat d'ésser l'independentisme amb seny i responsabilitat, però també té l'obligació de mantenir-se ferma, d'evitar donar un sol pas enrere, perquè si l'independentisme seriós que representen els republicans també puja al carro del possibilisme i de fer el joc als poderosos, ERC deixaria un espai lliure molt difícil d'administrar a mans dels frikis de sempre de l'independentisme.

Esperem, també, que ICV, tot i la seva voluntat de defensar un pacte fiscal social, entengui que no estem en temps de retòrica i que el pacte fiscal no pot ser un nou parany com els sistemes de finançament fins ara aprovats o l'Estatut.

Venen, doncs, unes setmanes decisives. L'Estat està més dèbil que mai. Les seves clavegueres fan més fortor que mai: Bankia n'és un clar exemple, així com tota la corrupció que ha inundat la resta de la nostra nació, el País Valencià i les Illes. Això obliga el nostre govern i els partits sobiranistes ─més els sobiranistes de CiU i del PSC─ a implementar una nova gran majoria social que, sense complexes i sense pors, s'enfronti amb l'Estat i plantegi un procés de sobirania amb tots els pactes que calgui i els tempos necessaris.

El matriomoni forçat amb Espanya ha d'acabar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat