Indica publicitat
Divendres, 29 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 24 de novembre del 2015 | 12:13
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell

Dinamitar CDC o el pujolisme?

A CDC les aigües estan mogudes, i molt. Per la discussió sobre la manera de portar el full de ruta cap a la independència, per les negociacions amb la CUP, sobre com esquivar l'ofensiva de l'Estat i el Poder Judicial pels suposats casos de corrupció...

i també per la necessitat de trobar un nou espai polític i la lògica presa de posicions dels diferents grups ideològics que fins ara han caminat junts a CDC, i també en el bloc de CiU en els darrers quaranta anys.

És cert que avui ningú, o pràcticament ningú, vol definir-se com a pujolista, però el que és inacceptable és que aquells que van gaudir-ne, els que es van aprofitar i van viure del sistema, avui vulguin treure-se'l de sobre"

La divisió d'UDC va permetre començar a clarificar l'espai polític i els objectius, però l'aparició de Demòcrates de Catalunya va posar en alerta els liberals i socialdemòcrates de CDC, que començaven a veure la necessitat d'organitzar-se. I així ho han començat a fer. Avui a CDC, a més d'independentistes -amb més o menys fervor- la gent comença a definir-se com a socialdemòcrata, liberal i, amb una certa por, com a conservador. I una gran part d'ells tenen una dèria de vegades amb tocs miserables: la ferma voluntat de matar el pare, rentar-se les mans i eliminar qualsevol vestigi del pujolisme, sense adonar-se que aquest és el seu taló d'Aquil·les. O és que ells no sabien res...?

CDC ha de ser conscient que més que matar el pare, més que abjurar del pujolisme, ha de canviar les seves maneres de fer, modificar la seva organització de base i democràtica, i repensar del tot la seva gran debilitat -i la de pràcticament tots els partits- que és el seu sistema de finançament"

És cert que avui ningú, o pràcticament ningú, vol definir-se com a pujolista, però el que és inacceptable és que aquells que van gaudir-ne, els que es van aprofitar i van viure del sistema, avui vulguin treure-se'l de sobre sense reconèixer que la Catalunya d'avui seria inexplicable en el seu avenç i procés cap a la sobirania sense el pujolisme i els 23 anys de govern de Jordi Pujol, qui sense ni ell mateix imaginar-s'ho, va construir les úniques estructures d'estat que avui perduren, encara que en perill.

CDC, doncs, ha de fer el gran canvi abans de la independència o després? Perquè són dues coses totalment diferents. Abans té sentit que socialdemòcrates, liberals i conservadors caminin junts en un bloc nacional, que és el que ha estat fins ara CDC. Però tindrà sentit l'endemà de la independència un partit com CDC o l'Scottish National Party o el Parti Québécois? No seria més lògic que cadascú es mantingués en la seva opció política?

Per aquest motiu, el nostre col·lectiu creu que a CDC s'han prendre amb calma el procés cap a construir un nou partit, tot i que sabem que és difícil. Que hi ha visions diferents i candidats de futur diferents. Josep Rull, Jordi Turull i Germà Gordó són opcions diverses que ara també té sentit que caminin junts, però... i demà? Ja veurem. I és que el panorama polític català canviarà si finalment assoleix tenir un estat propi i es consolida la revolució democràtica i nacional.

CDC ha de ser conscient que més que matar el pare, més que abjurar del pujolisme, ha de canviar les seves maneres de fer, modificar la seva organització de base i democràtica, i repensar del tot la seva gran debilitat -i la de pràcticament tots els partits- que és el seu sistema de finançament. Però també ha de fer net de persones, a les que haurà de retirar amb tots els honors i medalles que calgui, perquè representen el gran problema que no es pot dissimular amb la creació d'un nou partit. L'experiment real de Demòcrates de Catalunya és un bon exemple a imitar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat