Indica publicitat
Dissabte, 11 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 10 de novembre del 2011 | 18:16
Crònica · Cultura i mitjans de comunicació
Joan Serra

El que el PP i els canals privats amaguen sobre el 'dispendi' de TV3

Desmuntem les 'raons' que utilitzen 'populars', cadenes privades espanyoles i grup Godó per voler desmantellar la televisió pública catalana i en català.

Jorge Fernández Díaz ha estat el darrer a apuntar-se a l'ofensiva contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i, en concret, contra TV3, provinent de sectors centralistes i d'interessos privats tant de grups espanyols com catalans. Aquests són els arguments utilitzats per atacar un ens que, evidentment, s'ha d'adaptar -ja ho està fent- al context de crisi econòmica actual.

"Els cinc canals de TVC són un luxe".
Fals. El fet que Televisió de Catalunya tingui més canals que abans (a més de TV3 i el Canal 33, Esport 3, 3/24 i 3XL.net) no comporta necessàriament un augment de la despesa. Al contrari, tal i com corroboren les dades i ha explicat la directora de TV3, Mònica Terribas, el pressupost de la televisió pública catalana ha disminuït. És a dir, que s'està fent més amb menys, gràcies, entre d'altres coses, a la reducció del 5% del sou dels treballadors de l'ens. Per què, doncs, s'ha multiplicat el nombre de canals? Perquè TVC s'ha hagut d'adaptar al salt a la TDT, amb l'aparició de molts més canals que han segmentat les audiències. Aquest procés anirà a més, i sense els canals temàtics, TVC perdria competitivitat i no podria fer front a la resta de cadenes.

"La presència de TV3 impedeix que hi hagi una televisió privada potent en català".
Fals. Aquest argument, utilitzat principalment pel grup Godó per potenciar 8TV, va ser desmuntat de manera brillant per Josep Gifreu en el seu darrer article publicat a El Punt Avui. RAC1 demostra que poden cohabitar grans mitjans públics i privats en català i, acceptant que en el cas audiovisual és més complicat, no té lògica responsabilitzar al 15% de quota de pantalla que fa TV3 d'impedir el creixement d'altres canals en català, obviant el 80% de quota de les cadenes espanyoles. De fet, la quasi monopolització de canals espanyols i en castellà al mercat català respon a una estratègia impulsada des dels governs estatals que van impedir, per exemple, la creació de canals privats autonòmics fins fa deu anys.

"Cal regularitzar a nivell estatal la despesa dels canals autonòmics".
Voler harmonitzar a nivell estatal el pressupost dels canals autonòmics és fer un pas més en l'aposta del 'Café para todos' i obviar les evidents diferències i necessitats que tenen les diferents comunitats de l'Estat. La més que prescindible utilitat dels canals autonòmics en moltes de les comunitats on governa el PP, com per exemple TeleMadrid, no pot comparar-se amb la tasca pública que fa TV3 a nivell de cohesió social i de normalització del català. Si cal tancar canals per fer front a la crisi, com afirma el PP, que es faci amb els que no serveixen de res.

"S'han de fusionar les televisions autonòmiques per reduir-ne la despesa".
Es reitera la fal·làcia de situar al mateix nivell un canal punter i bàsic per a una llengua i un país, com TV3 a Catalunya, amb d'altres televisions totalment prescindibles que només serveixen per fer d'altaveu del govern autonòmic de torn. Aquesta aposta, a més, és una nova cessió al xantatge de les televisions privades estatals –amb Mediaset i Antena 3 al capdavant- que, després de quedar-se el pastís publicitari de TVE, van a per les autonòmiques, amb la proposta de fusionar-les en un sol canal amb "desconnexions locals".

"La televisió pública tan sols genera despeses i cap benefici".
Aquesta frase pot considerar-se certa en els casos, per exemple, de TeleMadrid o Canal 9, canals autonòmics que no ofereixen cap tipus de servei públic. Però és una visió que tan sols contempla criteris econòmics i obvia els beneficis socials i culturals que pot comportar un ens públic com TVC.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat