Indica publicitat
Dissabte, 11 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 22 de febrer del 2011 | 14:35
Crònica · Economia

Fer país és fabricar una moto 100% catalana

Catalunya no té competències en matèria fiscal per incentivar l'establiment d'empreses al territori català. Ho podria fer, per exemple, si pogués oferir descomptes en l'impost de societat o altres desgravacions fiscals per a aquelles empreses que es comprometessin amb el territori. Però sí que pot ajudar les empreses catalanes que decideixen arriscar i quedar-se a casa, produir un producte 100% català amb la indústria auxiliar. s el cas d'OSSA Factory, una empresa amb quatre socis ubicada a Girona, que des del maig de 2009 va embrancar-se en un projecte de recuperació d'una de les grans marques de motos catalanes, l'OSSA del trèvol de quatre fulles, que va desaparèixer a finals dels setanta, junt amb marques com Bultaco, Montesa o Sanglas.

La dècada dels setanta va ser l'època daurada d'una indústria de la moto catalana de prestigi mundial, tant per la seva revolucionària tecnologia i disseny com pels seus èxits en competició. I ara, gairebé trenta anys després, OSSA, encapçalada per dos empresaris gironins, Joan Gurt i Jordi Cuxart, resulta que és un projecte d'una solidesa inesperada per tothom, que en pocs mesos ha hagut de trobar-se en la situació de refusar comandes a nivell mundial perquè és massa petita. OSSA té les vendes fetes per anticipat, però no pot produir tantes motos perquè per fer-les, necessita accedir al crèdit. I no se'n surt perquè pocs bancs o caixes volen donar crèdit, i l'anterior executiu de la Generalitat va refusar avalar l'empresa davant un banc. Només demanaven un aval, ni cinc en subvencions: "no volem que ens donin diners de franc, només accedir al crèdit, que podrem tornar. s increïble que a OSSA no se l'ajudi i en canvi s'infli a milions multinacionals que d'un dia per l'altre diuen que marxen de Catalunya", denuncia el director general d'OSSA Factory, Joan Gurt.

Ara, el nou govern, per boca del mateix president, Artur Mas, s'ha compromès a donar prioritat a les pimes, en considerar que són les petites i mitjanes empreses les que podran arrossegar el país cap a la recuperació. De vegades, com demostra el cas d'OSSA, l'ajuda no és la subvenció, sinó un suport que no costa diners, només uns minuts d'escoltar i estudiar un projecte, i que la mateixa Generalitat doni fe de la solvència davant els bancs.

OSSA segueix endavant encara que sigui amb el govern d'esquenes, però té clar que si un dia qualsevol altre territori de l'Estat li ofereix una ajuda per fer créixer el seu negoci, haurà d'abandonar Catalunya. No provocarà 3.000 aturats, com podria fer una gran empresa com Nissan, ni tan sols els 500 de Yamaha, però sí posarà en evidència que a Catalunya sovint agrada més allò forà que no els projectes de país. O no és un projecte de país fer una moto 100% catalana, des de la seva idea fins a la materialització final?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat