Indica publicitat
Diumenge, 12 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 24 de maig del 2011 | 15:23
Crònica · Economia

El concert econòmic s'allunya amb un PP disparat

CiU ha deixat clar en tot moment que l'escenari espanyol que menys li convé a Catalunya per poder negociar un pacte fiscal propi és una majoria absoluta. I justament aquest és el mapa que diumenge van apuntar les urnes espanyoles, tant a les municipals com a les autonòmiques.

El PP arrasa, és a dir, que els diputats de la federació nacionalista al Congrés no serien determinats per a formar govern, i per tant, la moneda de canvi difícilment serà un sistema fiscal similar al concert econòmic. En aquest cas, CiU haurà de tenir sobre la taula una pla B per mirar de sostenir l'economia de la Generalitat, ja malmesa pel pla de retallades que imposa l'executiu de Zapatero per reduir el dèficit públic fins a l'1,3% del PIB. El govern de Madrid ha traspassat la pressió sobre la reducció del dèficit estatal que imposa Brussel·les a les comunitats. Les retallades ja han arribat a Catalunya, però probablement n'hi haurà més perquè Angela Merkel ja ha anunciat que seguirà posant a ratlla els països que van més endarrerits en el compliment de la disciplina pressupostària comunitària.

Arribat el moment, CiU haurà de prendre un camí o altre, però no podrà allargar quatre anys més, fins que a Madrid hi tornés a haver eleccions, sense proposar un cop de timó per reconduir la qüestió que a hores d'ara impedeix qualsevol creixement social i nacional del país: l'ofec econòmic. Uns 20.000 milions d'euros que cada any se'n van a Espanya i no retornen en forma d'inversions. El concert econòmic, o eufemísticament, pacte fiscal propi per a Catalunya, ja no pot esperar més. Mani el PP amb majoria absoluta o no. Per això és necessari que les forces del Parlament de Catalunya, inclòs el PSC, facin un esforç unitari per defensar un model de finançament just per al país. I això passa per fer un front comú que no es dissolgui penosament a Madrid. Aquesta és la darrera oportunitat, la caixa de la Generalitat està tan debilitada que no suportarà una nova sacsejada.

I d'altra banda, seria interessant que els manifestants de la Plaça de Catalunya del moviment 15-M prenguessin consciència que a Catalunya la crisi s'hauria viscut d'una altra manera sense espoli fiscal i amb la sobirania en matèria laboral i industrial que permetés crear polítiques actives d'ocupació i d'ajuda a les empreses de casa. El sistema democràtic és feble, els partits estan ancorats en un convencionalisme dantesc, és cert. Però també és cert que Espanya no ens deixa avançar com a país i ens arrossega a la deriva. Una reflexió que no s'ha plantejat encara a la Plaça de Catalunya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat