Indica publicitat
Dissabte, 6 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 30 de juny del 2011 | 18:27
Crònica · Economia

I finalment, Castells va parlar

Antoni Castells no va decebre en absolut el nombrós públic que va anar a escoltar-lo dimecres al Cercle d'Economia, després de sis mesos de silenci voluntari des que va deixar el càrrec de conseller d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya.

Antoni-castells

L'expectació era gran. El protocol, el dels grans dies: el president Piqué va esperar Castells a la mateixa porta de la seu del Cercle; fins a cinc expresidents de la institució van seure a les primeres files, com també ho van fer els presidents Montilla i Rigol, el vicepresident Carod-Rovira i quatre exconsellers (del PSC i d'Esquerra)...

Serè, sense crispació, Castells va explicar tot el que ha sentit els darrers sis mesos quan, des d'algunes formacions polítiques, s'ha posat en dubte la gestió financera dels governs de Maragall i Montilla i se'ls ha acusat d'excessos en la despesa pública i ocultació de les dades sobre el dèficit. Va agrair l'actitud de Jordi Pujol i Andreu Mas-Colell i va criticar amb duresa –sense pronunciar-ne el nom– els qui, des del gener passat, han acusat l'anterior govern de desgavell pressupostari.

Va demostrar amb dades que el dèficit de la Generalitat de 2010 serà molt més gran del previst inicialment (a finals de 2009), a causa de la caiguda d'ingressos per la crisi econòmica i la bombolla immobiliària, però no per culpa de la despesa pública. Precisament, des de l'esclat de la crisi, el 2007, el Govern va reaccionar a la baixada d'ingressos amb retallades pressupostàries cada any, però la crisi ha continuat empitjorant. Les dades de finals de 2010 indicaven un agreujament de la situació (encara sense dades oficials) i, per això, en el moment del traspàs Montilla i Castells van lliurar a Mas i Mas-Culell unes notes reservades amb la informació disponible en aquells moments. Per tant, el govern de Convergència i Unió disposava de tota la informació en el moment de la presa de possessió.

De tota manera, malgrat la situació delicada de les finances públiques, tant les de la Generalitat com les de les altres administracions, Castells creu que el Govern de Catalunya podrà tancar el 2010 amb un dèficit inferior al de 2009, cosa que se sabrà el pròxim mes de setembre quan es tanquin definitivament els comptes de l'any passat. L'estat de les finances catalanes, segons Castells, no és ni de bon tros la més dolenta de les comunitats autònomes. Si en els darrers anys, des de l'esclat de la crisi, la Generalitat no va reduir encara més la despesa, va ser perquè tots els organismes i autoritats internacionals van demanar als governs que fessin polítiques d'impuls de l'economia i que no empitjoressin la crisi econòmica amb retallades massa severes. A Catalunya, a més, amb l'arribada d'un milió de nou vinguts en cinc anys, es van haver d'afrontar unes necessitats socials evidents...

Per tot això, Castells va lamentar les afirmacions sobre la pretesa fallida de les finances catalanes, o les que deien que no es podien pagar les factures o els sous, afirmacions que qualificà –entre altres coses– de manca de respecte institucional. Podeu veure la conferència íntegra aquí.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat