Indica publicitat
Dijous, 20 de febrer del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 7 de juny del 2011 | 16:17
Crònica · Economia

Si tu pagues, potser ells et voten

El 2008, el PSOE va obtenir a Catalunya, amb Carme Chacón de cap de llista, 25 diputats al Congrés espanyol. Aleshores, l'executiu de Zapatero encara es prohibia a ell mateix pronunciar la paraula crisi, quan tot Europa ja estava aplicant plans de xoc per aturar els efectes de la greu crisi financera que acabaria derivant en una crisi econòmica global.

Elena Salgado

Ara, gairebé quatre anys després i amb la proximitat relativa d'unes eleccions espanyoles, precedides per una patacada històrica dels socialistes arreu de l'Estat, el PSOE ha de començar a fer números. Números del que deu, i números dels vots que pot aconseguir a cada territori. Catalunya és una peça clau tant per al PSOE com per al PP a nivell estatal. Una punxada forta en aquest territori té repercussions fatals, i a l'inrevés, un èxit important entre els catalans decanta victòries.

El PSOE va ajornar fins després del 22-M alguns assumptes pendents amb el govern de la Generalitat, que havien quedat penjats ja abans del 28-N, quan governava el PSC. El fons de competitivitat, al qual se li atribueixen 1.450 milions d'euros de forma estimada, i que per llei es poden pagar a partir del juny del 2013 sense cap problema, però també s'han de posar sobre la taula els 759 milions d'euros que no s'han executat en infraestructures, corresponents als poc més de 4.000 milions d'euros que en virtut de la disposició addicional tercera de l'Estatut s'havien d'invertir a Catalunya el 2008. Aquesta quantitat, 759 milions, s'ha de fer efectiva aquest 2011. I el 2012, per la mateixa raó, faltaran 219 milions d'euros, que corresponen als diners que no es van executar el 2009. Els deutes de Madrid amb Catalunya no acaben aquí. Quan es liquidi el 2010, que hauria de ser a partir d'aquest mateix mes de juny, la Generalitat sabrà quants milions no han arribat finalment a Catalunya per la disposició addicional tercera, i la diferència entre allò pressupostat i allò invertit s'haurà de pagar el 2013.

Aquests són els números que hi ha al despatx de la ministra Elena Salgado, que poden esdevenir una moneda de canvi molt valuosa per al PSOE. Retornar aquests diners abans de les eleccions espanyoles pot significar un baló d'oxigen per als socialistes catalans, que podrien mobilitzar més vot si es poden atribuir un gest cap a Catalunya per part dels socialistes espanyols. I també pot ser un canvi de cromos amb CiU, si el retorn dels diners es planteja més en clau de negociació bilateral Estat-Generalitat. I és que mai se sap quan poden ser útils els diputats de Duran i Lleida.

I tot plegat, quan el Parlament de Catalunya ha estrenat comissió de treball per posar les bases d'una proposta de pacte fiscal per a Catalunya a negociar a partir de l'endemà de les eleccions espanyoles. En aquest cas, ERC i CiU tenen una bona oportunitat per defensar conjuntament els interessos del país. Perquè encara que CiU no gosi pronunciar la paraula concert econòmic per no espantar les feres de Madrid, si s'aconseguís un acord en aquest sentit i els partits nacionals del país fessin front comú, probablement la història a Madrid canviaria. Això sí, sempre que CiU no tingui altres negocis amb el proper govern espanyol que li facin perdre la lleialtat a aquesta comissió.

Així doncs, hi ha 2.428 milions d'euros (disposició addicional tercera de l'Estatut de 2008 i 2009 més el fons de competitivitat estimat de 2011) que han de tornar a Catalunya. Poden venir de seguida, abans no arribin les eleccions, o poden no arribar fins que la llei ho permeti. Però en un o altre cas tindrà conseqüències a les urnes. La pilota, en aquest sentit, és al terrat del PSOE.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat