Indica publicitat
Diumenge, 5 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 19 d'octubre del 2011 | 16:00
Crònica · Eleccions
Roger Buch (@rogerbuch)
Politòleg. blocdenroger.blogspot.com

CiU i PP es disputen la segona posició a Barcelona

Segons les enquestes el PP podria obtenir el 20N un bon resultat a Catalunya. Algunes diuen que podria assolir la segona posició per davant de CiU. On seria més fàcil que es donés aquest sorpasso seria a la demarcació de Barcelona.

De fet, des de fa moltes legislatures a Barcelona no ha variat  l'ordre dels tres grans partits en les eleccions generals. Primer, distanciat, el PSC, segon CiU i tercer el PP. Sempre CiU ha tret una distancia de més de 70.000 vots als populars, tot i que a les darreres eleccions van quedar empatats a 6 diputats. Perquè el PP superés CiU a Barcelona voldria dir que els populars haurien d'igualar el seu major resultat de l'any 2000 mentre que CiU hauria d'estancar-se.

En cas que això passés, els populars podrien arribar a aspirar al quart senador per Barcelona. Com és sabut, a cada circumscripció hi ha quatre senadors en joc i els electors tenen tres vots. A Barcelona, des de fa molts anys, surten elegits els tres primers del PSC (o de l'Entesa Catalana de Progrés) i el primer de CiU. Però la candidata a senadora convergent, Montserrat Candini, que apareix la primera de la llista degut a l'ordre alfabètic del primer cognom, en principi no hauria de patir. Històricament el primer senador del PP sempre ha tret molts menys vots que els que ha obtingut la seva llista al Congrés, mentre que el primer senador de CiU sempre n'ha obtingut més. Així per exemple, en les darreres eleccions la diferència entre CiU i PP a Barcelona va ser de 77.316 vots a favor de CiU mentre que al senat la diferència entre els dos primers candidats de les dues formacions va ampliar-se fins a 227.624.

És probable que en aquestes properes eleccions hi hagi força electors d'ERC al Congrés que deixin algun dels seus tres vots al primer candidat de CiU amb la intenció d'assegurar-se que el PP no obtingui representació. Al mateix temps alguns de CiU, després de votar al seu primer candidat al senat, potser faran un vot simbòlic independentista a favor del Doctor Broggi, primer candidat de la llista d'ERC i sense possibilitats reals de sortir.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Imatges relacionades
Indica publicitat