Indica publicitat
Divendres, 22 d'octubre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 21 de juliol del 2011 | 15:25
Crònica · Euskal Herria

El lehendakari no vol que Catalunya doni guerra

Molèsties les justes, deu pensar Patxi López. El president basc s'ha posat a filosofar en un curs d'estiu a Santander sobre l'Espanya del 2020 i li ha tocat el rebre als catalans.

Bilbo · Al senyor Lehendakari no li agraden les tensions polítiques que genera el sistema autonòmic. "No podem seguir ad eternum –adverteix– amb aquesta baralla d'autonomies contra l'Estat unitari, donant la sensació que són enemics irreconciliables. Hem de buscar la manera de tenir una estructura política més estable i solidària". Ja ha sortit aquest concepte de solidaritat mal entesa! "I si s'han de canviar coses –continua–, es canvien. Si s'ha de modificar el Senat, es modifica. Però hem d'acabar amb aquesta guerra estèril de les comunitats, especialment allí on tenen presència majories nacionalistes, contra l'Estat comú".

López es refereix, és clar, a la Catalunya governada per CiU, perquè en l'actualitat no hi ha cap altra comunitat a l'Estat gestionada per una "majoria nacionalista", com diu ell. El Lehendakari de la Llei de Partits, que presumeix haver convertit la problemàtica Euskadi en un reducte de pau i tranquil·litat, i que governa una societat majoritàriament abertzale amb l'ajut del PP –el seu soci preferent–, li demana a Catalunya que deixi de molestar amb les seves coses a l'Estat i que accepti, sense queixar-se, Estatuts retallats, espolis fiscals i els menyspreus constants a la seva llengua i cultura. I tot això per evitar que el sistema autonòmic espanyol es tensioni, no fos cas que algú a Madrid prengués mal.

A Santander, Patxi López també ha pensat en veu alta sobre el seu negociat, la cosa basca: "La història terrorista ens ha deixat a Euskadi profundes ferides, de manera que amb la desaparició d'ETA no es solucionaran tots els problemes que ha generat el terrorisme". Està reconeixent/insinuant el Lehendakari que al marge del problema de violència, existeix també un conflicte polític basc que s'haurà d'intentar resoldre quan desaparegui ETA? Això sí que tensionarà el sistema autonòmic espanyol!

"Odis arrelats –diu el Lehendakari– i manifestacions d'intolerància cap el que pensa diferent són el resultat de 40 anys de violència, –inclou López la guerra bruta de l'Estat contra l'independentisme basc?–.  Per aquesta raó hem de procurar la regeneració de la societat basca amb el foment dels valors democràtics, la defensa de la legalitat i el pluralisme polític".  Quan López –amic del candidat Rubalcaba– parla de 'regenerar la societat basca' és per posar-se a tremolar. El currículum dels socialistes basco-navarresos no és precisament exemplar: GAL, Cas Urralburu, Cas Roldán.... guerra bruta i corrupció. Això sí, sempre fidels servidors de l'Estat unitari, com ara el senyor López i abans Nicolás Redondo Terreros i, més enrere encara, Ramón Jauregi i Txiki Benegas.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat