Indica publicitat
Dilluns, 1 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de juliol del 2011 | 15:37
Crònica · Euskal Herria

El suïcidi d'Ezker Batua

Corren mals temps per a les formacions petites. La transformació que està patint la política basca obliga a reorganitzar els àmbits d'actuació dels partits.

Mikel Arana

Bilbo · La brutal irrupció de Bildu ha accelerat aquest procés i partits com Ezker Batua (EB) –el referent d'Esquerra Unida a Euskadi– han vist dràsticament reduït el seu espai. Tant, que a EB ja li costa respirar i s'ofega. Aquesta formació, abans presidida per l'incombustible Javier Madrazo –fins que es va cremar i va sortir escaldat de l'executiva– la dirigeix en l'actualitat -i amb moltes dificultats- Mikel Arana.

L'últim daltabaix electoral ha convertit Ezker Batua (EB) en un partit residual, fet que ha incrementat la crisi interna que pateix des de fa anys. Arana, amb dignitat i sense massa èxit, intenta redreçar el rumb caòtic de la nau per evitar el naufragi, però a bord són molts els militants que semblen decidits a propiciar un enfonsament. S'imposa el campi qui pugui i, en nombroses ocasions, més que un partit d'esquerres actúa com un lobby d'amics que es postula com a partit bisagra i s'ofereix al millor postor.

Tradicionalment, Ezker Batua ha estat un partit sobredimensionat. Al llarg dels últims anys ha assumit un paper més important del que realment li pertocava. Això va quedar reflectit quan s'integrà en els governs del Lehendakari Ibarretxe. Llavors els seus tres parlamentaris a la cambra de Vitòria era d'or per arrodonir la majoria que Ibarretxe necessitava per fer front al setge del PP i del PSE d'una banda, i de Batasuna per l'altra. Era quan el tripartit del PNB, Eusko Alkartasuna i Ezker Batua representava "la centralitat de la societat basca", en paraules de Juan José Ibarretxe. Es tractava d'un petit partit amb accés als cotxes oficials i als despatxos del govern basc.

Ezker Batua no aixeca el cap. Ha entrat en barrena i les coses se li compliquen

Els d'Ibarretxe van ser dies de txakoli i roses per a Ezker Batua. Però allò ja és aigua passada i no tornarà mai més. Els nous vents que bufen a Euskal Herria han buidat EB de sentit i de contingut. Un dels seus dirigents més murris i mediàtics, Oskar Matute, es va avançar als esdeveniments i decidí marxar per seguir un camí propi. Matute, en companyia d'un grup d'escindits, va crear Alternatiba, en l'actualitat el soci petit de Bildu. Sense poder institucional, sense possibilitat d'influir en l'actual escenari polític i embolicat en lluites internes, Ezker Batua no aixeca el cap. Ha entrat en barrena i les coses se li compliquen –o millor dit, se les complica– cada cop més.

L'últim episodi –i realment pot ser el definitiu, el cop de gràcia– s'ha produit a Àlaba. En aquest territori les dues parlamentàries forals d'EB tenien la paella pel mànec: havien d'escollir entre donar la presidència de la Diputació al PNB o al PP. Com ha passat a Extremadura amb Esquerra Unida, les bases del partit basc van decidir en un referèndum entregar el poder foral al PP.  Després, però, s'ha sabut que les negociacions amb el PNB van fracassar perquè la delegació d'EB venia el seu suport a canvi de col·locar 40 militants seus en empreses i fundacions públiques.

La factura també incloïa un crèdit de 600 mil euros. I el PNB s'hi va negar. El pacte amb el PP tampoc va ser possible perquè ideològicament es repelen, però malgrat això, i prèvia consulta a les bases, Ezker Batua ha acabat decantant la balança cap a la dreta espanyolista alabesa. Una de les negociadores d'EB, Kontxi Bilbao, ha confirmat que, efectivament, "algú" del partit va reclamar al PNB diners i càrrecs. Incapaç de posar ordre a les seves files, Mikel Arana es confessa "cabrejat" per tota aquesta situació. Al marge d'indignar-se, poca cosa més pot fer. Ezker Batua és un bomba de rellotgeria que té els dies comptats, i a les Juntes Generals d'Àlaba s'ha fet l'harakiri.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Euskal Herria
Batejos, esquerdes i renovacions
Indica publicitat