Indica publicitat
Dissabte, 11 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 26 de maig del 2011 | 18:30
Crònica · Euskal Herria

El tsunami Bildu fa tremolar Espanya

Victòria del PP, enfonsament del PSOE i èxit de l'independentisme basc, és el resum a l'Estat de les eleccions locals. L'entrada de Bildu als ajuntaments i a les diputacions forals d'Euskadi i Navarra ha disparat totes les alarmes. La premsa espanyola ha quedat estabornida per la poderosa irrupció de la coalició sobiranista.

Els resultats electorals van desfermar l'eufòria entre els representants de Bildu

Bilbo · El diari "El Mundo", per exemple, deia a l'endemà dels comicis que els resultats de Bildu  "esborronen i fan posar la pell de gallina". A Navarra, l'expresident Miguel Sanz confessava estar "molt preocupat"; el líder dels populars bascos, Antonio Basagoiti, clamava que "els socialistes han creat un monstre" i el veí d'Euskadi, l'exfalangista i actual president de Cantabria, Miguel Àngel Revilla, sentenciava que els gairebé 314 mil vots independentistes són "preocupants per a Espanya" perquè aportaran "una gran tensió" a la vida política. El 22M ha tornat a demostrar que sense la Llei de Partits, la majoria social basca és clarament abertzale. Durant dècades socialistes i populars han reclamat a l'esquerra abertzale que fes política, que si apostava pels mètodes pacífics i democràtics tot seria possible. Bé, doncs l'esquerra independentista ha fet el pas i el PSOE i el PP continuen posant objeccions i obstacles a una coalició com Bildu que s'ha desmarcat de tot tipus de violència, inclosa la d'ETA.

Batasuna ha celebrat l'èxit electoral perquè interpreta aquests més de 300 mil vots com un aval al gir estratègic que va promoure a principis de 2009 a favor de les vies exclusivament polítiques. Són 300 mil raons de pes que obliguen a ETA a seguir amb les armes guardades al calaix i que permeten treballar a favor d'un escenari de pau.

De l'últim procés negociador el PSOE en va sortir reforçat davant l'esquerra abertzale. Ara Zapatero es desinfla electoralment i l'independentisme no sols recupera el terreny perdut sinó que amplia el seu radi d'acció. I tots aquells que situaven el conflicte basc en paràmetres de victòria/derrota, han quedat en fora de joc. Han insistit tant en la derrota d'ETA que ara, amb els resultats de Bildu, no entenen res i asseguren que "han guanyat els terroristes".

És la típica ciclotímia espanyola, passen de l'eufòria al derrotisme. O tot o res, o blanc o negre. I no és així. Els vots de Bildu i l'escenari que s'obre a Euskal Herria s'han de llegir com una nova oportunitat per construir la pau des d'una nova transició, la que no es va poder abordar de veritat quan el dictador Franco morí al llit i ho va deixar tot ben lligat. Desfer aquell nus, canviar les bases polítiques de la transició de 1975, aquest és l'objectiu de l'esquerra abertzale, d'Eusko Alkartasuna i, per tant, de Bildu. En definitiva, que la Constitució espanyola incorpori el dret a l'autodeterminació dels bascos. Això és el que provoca pànic entre els hereus de la primera transició.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat