Indica publicitat
Divendres, 10 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 28 de abril del 2011 | 18:49
Crònica · Euskal Herria

ETA Herria

Espanya nega l'existència del poble basc, d'Euskal Herria, però no té cap inconvenient en reconèixer un "territori ETA", una mena d'ETA Herria on l'organització armada imposaria constantment la seva voluntat.

Bilbo · Madrid assumeix, per sobre de fronteres internes i externes, que Euskadi, Navarra i el País Basc francès conformen l'ecosistema polític i social d'ETA. I gràcies a que el govern Zapatero ha impugnat totes les candidatures de Bildu amb l'argument que es tracta d'una "operació dirigida i dissenyada pel complex ETA-Batasuna", s'ha incrementat de sobte el nombre de persones que recolzen l'estratègia d'ETA. El cercle que engloba la violència s'estén entre els bascos. Ja no és sols l'esquerra abertzale, ara també formacions legals com Eusko Alkartasuna i Alternatiba formen part de l'òrbita d'ETA per obra i gràcia dels informes presentats per l'Advocacia de l'Estat contra Bildu.

Actuar contra les llistes de la coalició abertzale amb l'objectiu d'impedir que pugui presentar-se als comicis locals del maig, suposa per a EA i Alternatiba una il·legalització de facto, almenys parcial pel que fa als seus drets electorals. La decisió del gabinet del PSOE, a més, passa per alt que hi ha un alto el foc d'ETA en vigor des de fa quatre mesos, que l'esquerra abertzale –en un fet sense precedents– ha girat cap a les vies exclusivament polítiques, i que tots els candidats de Bildu han assumit per escrit un codi ètic anti-violència. I llavors l'executiu espanyol activa l'Advocacia i la Fiscalia i argumenta que les forces que integren Bildu col·laboren estratègicament amb ETA.
En realitat no tenen por d'ETA, sinó de Bildu
Si això fos cert, els dirigents d'Eusko Alkartasuna –l'ex Lehendakari Carlos Garaikoetxea inclòs– haurien de ser detinguts per, com a mínim, col·laboració amb banda armada. Una prohibició en bloc de les més de 250 llistes de Bildu, comportaria escombrar del mapa polític basc-navarrès novament a l'esquerra abertzale i, per primera vegada, a Eusko Alkartasuna. Fa la sensació que a Madrid s'han espantat després de calcular els potencials vots que podria rebre Bildu i els ha tornat a entrar la diabòlica mania d'il·legalitzar, perquè un cop es comença és difícil aturar-se.

Si fem cas del que diuen a Madrid polítics, policies, jutges, fiscals i periodistes, després del "fitxatge/absorció" d'EA i Alternatiba, ETA disposa en aquests moments del major suport social de la seva història. Fet que contradiu la tant reiterada versió oficial de màxima feblesa d'ETA. La gran paradoxa és que mentre l'amenaça d'ETA comença a desactivar-se i es redueix –alto el foc, cancel·lació de l'impost revolucionari– l'Estat s'entossudeix en ampliar i magnificar aquesta amenaça. Per raons electorals i també per vertigen polític, PSOE i PP estan rearmant socialment i política a ETA atribuint-li un paper protagonista en qualsevol iniciativa que sorgeixi del País Basc.

En realitat no tenen por d'ETA, sinó de Bildu. Els fa terror que el projecte d'ETA pugui canalitzar-se cap a les vies polítiques i democràtiques i s'imposi algun dia a les urnes. La derrota d'ETA, pensen populars i socialistes, ha de ser militar i política, sobretot política, per evitar que la independència basca pugui fer-se realitat respectant les regles del joc. Ni per les males, ni per les bones. No, i punt, perquè així quedà pactat durant la Transició post-franquista. I enmig d'aquesta situació ens trobem amb dos pols abertzales. Un format per Batasuna, EA i Alternatiba, sota la lupa de Rubalcaba, i un altre representat pel PNB i Aralar. Cap a on apunten les brúixoles d'Iñigo Urkullu i de Patxi Zabaleta? I encara: l'Estat percep com un perill l'activitat del PNB i Aralar?

Mentrestant, cada dia que passa, ETA Herria va creixent més i més en el Regne de la Fantasia que és Espanya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat