Indica publicitat
Dijous, 4 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 30 de juny del 2011 | 18:06
Crònica · Euskal Herria

Ganes d'emmerdar

Els espanyols tenen motius per estar emprenyats: la feblesa de Zapatero fa que el seu govern depengui del suport parlamentari de CiU i el PNB, els talibans continuen a Afganistan matant soldats de la ministra Chacón, el candidat Rubalcaba vol aplicar les tisores a l'exèrcit i retallar un 40% dels efectius.

Bilbo · A més, segons una enquesta de la Generalitat, el 43% dels catalans votaria avui a favor d'una Catalunya independent i, contra tot pronòstic, l'ajuntament de Sant Sebastià –governat per Bildu–, ha guanyat la capitalitat cultural europea de 2016. Pot ser el que més ràbia els fa és això últim. Tothom donava per fet que les opcions de Donostia eren mínimes després que les urnes plantessin el 22 de maig una patada al socialista Odón Elorza en benefici de l'independentista-independent Juan Karlos Izagirre.

La caverna mediàtica, el PP, nombrosos alt càrrecs del PSOE i la resta de ciutats que aspiraven a organitzar l'esdeveniment –Còrdova, Segovia, Las Palmas, Saragossa i Burgos– pensaven que la candidatura guipuscoana no tenia res a fer amb Odón fora de l'ajuntament i els "proetarres" ocupant l'alcaldia. L'argument principal era que una ciutat gestionada per Bildu no podia representar Espanya a Europa. I de sobte, la notícia bomba: el jurat nomenat per les institucions europees diu que "the winner is.... San Sebastián!!". I més d'un sent una fiblada, i el terra se li obre sota els peus i la ràbia li puja al cap en onades gegantines. "Ones d'energia ciutadana" és el nom de la proposta cultural que ha encisat el jurat format per experts independents.

Es tracta d'una proposta que promou els drets humans, la pau i la convivència cívica dissenyada per l'anterior equip de govern socialista i heretada/assumida ara per Bildu. El que per a molts era un element negatiu –la victòria de la coalició abertzale a Sant Sebastià– s'ha acabat convertint en un factor clau per a l'èxit de la candidatura basca. Els membres del jurat van poder copsar, primer a Donosti mateix quan la van visitar i després a Madrid durant l'exàmen final, que la proposta de convivència en pau plantejada per a la ciutat prenia vida en la col.laboració i en la unitat que han demostrat els dos equips de govern –el sortint del PSE i l'entrant de Bildu– defensant  el projecte com un sol cos.

El que per a Espanya era terrorífic, a Europa encisava i s'imposava a tots els seus competidors. "The winner is…. San Sebastián!!" i la ministra d'agricultura, la cordovesa Rosa Aguilar, lamentava el "profund error" del jurat. Amb una falta de classe total davant la derrota no ben païda, l'alcalde de Saragossa, Juan Alberto Belloch, ha reclamat que es torni a repetir la votació perquè creu que els experts europeus –entre els quals hi ha diversos espanyols– han basat la seva decisió en arguments polítics i no culturals. Segons Belloch, "una cosa és recolzar la cultura de la pau i una altra radicalment diferent és utilitzar un projecte cultural europeu per recolzar políticament un procés de pau". Quin crim, la pau!

L'exministre del PSOE diu això perquè Bildu ha insistit abans i després de la designació que la capitalitat cultural europea ajudaria els bascos a impulsar un procés de normalització política i de pacificació. La Comissió Europea ha rebutjat les crítiques i les acusacions de Belloch i ha recomanat als donostiarres que aprofitin aquesta oportunitat. El que resta a Espanya, suma a Europa. Queda demostrat un cop més –l'enèssim– que als espanyols els costa afrontar un procés de pau a Euskal Herria. El PP basc s'afegeix a la festa, però adverteix que Bildu pot aprofitar el guardó aconseguit per fer de la capital guipuscoana "una plataforma internacional d'ETA-Batasuna". Ja hi som, com cansen els tòpics. Fart de tot, l'exalcalde Odón Elorza recomana a Belloch, Aguilar i companyia que "deixin d'emmerdar una decisió cultural molt ferma". La paraula està molt ben trobada i aplicada. Només emmerda qui desitja el conflicte.           

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat