Indica publicitat
Dilluns, 6 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 14 d'octubre del 2011 | 16:02
Crònica · Euskal Herria

La comunitat internacional vol acabar amb el conflicte basc

Instal·lada confortablement en la lògica de la guerra des de fa dècades, Espanya sempre ha impedit donar una sortida dialogada i democràtica al problema basc.

Fill d'un militar assassinat per l'IRA
Jonathan Powell, que va participar directament en els acords de pau d'Irlanda del Nord, és un dels membres implicats en la Conferència Internacional de Pau de Donostia

Bilbo · Per a l'Estat, l'existència d'ETA s'ha convertit en la millor coartada per no aplicar les reformes polítiques –el dret d'autodeterminació– que haurien de solucionar definitivament l'encaix d'Euskal Herria en l'ordre constitucional espanyol. A Madrid no li ha importat allargar el conflicte, –el cost ha estat assumible– però l'esquerra abertzale i també instàncies internacionals han dit prou.

El regne d'Espanya ja no té excuses. El cop de timó de l'independentisme basc cap els mètodes pacífics i democràtics i l'alto el foc d'ETA, permanent i verificable, permeten obrir un nou cicle històric on l'immobilisme espanyol ha quedat en fora de joc.
Powell: Aquest és l'últim conflicte armat d'Europa i ja és hora de posar-hi fi
La Conferència Internacional de Sant Sebastià és una oportunitat inèdita per deixar en evidència els dèficits democràtics de l'Estat sorgit d'una Transició pilotada pels sectors més aperturistes del franquisme. Jonathan Powell és una de les personalitats internacionals implicades en aquesta Conferència de pau. Antic Cap de Gabinet de Tony Blair, va participar directament en els acords de pau al nord d'Irlanda i, des de la seva experiència, adverteix que "Europa i la resta de la comunitat internacional estan preocupats pel que passa al País Basc. Aquest és l'últim conflicte armat d'Europa i ja és hora de posar-hi fi".

Davant el rebuig del PSOE i el PP a establir paral·lelismes entre els conflictes basc i l'irlandès, Powell replica que "és clar que Espanya no és Irlanda del Nord. És un conflicte diferent i la solució serà diferent. Però el que sí que vaig aprendre a Irlanda del Nord és que no hi ha cap conflicte arreu del món que no es pugui resoldre, independentment del temps que duri, del sagnant que hagi sigut i del dolorós que hagi estat. Es pot resoldre si els líders polítics i la població assumeixen riscos i actuen amb determinació".

I també ressitua el debat sobre "vencedors i vençuts" que tant agrada a populars i socialistes. Segons Powell, "no pots tenir una situació en la que una de les parts considera que ha guanyat i que l'altra ha perdut. De les negociacions tothom ha de sortir pensant que ha guanyat. És la única manera d'assegurar que aquesta pau serà duradora". Així es resolen els problemes fora d'Espanya, amb dosis de sentit comú i amb valors democràtics no restrictius. El pròxim inquilí de La Moncloa n'haurà d'aprendre o farà el més gran dels ridículs davant una comunitat internacional que se'l mirarà amb lupa a partir del 20 de novembre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat