Indica publicitat
Diumenge, 7 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 16 de setembre del 2011 | 17:44
Crònica · Euskal Herria

Otegui somriu mentre afronta 10 anys de presó

A Espanya, convèncer ETA que deixi d'atemptar i promoure un gir històric a l'esquerra abertzale a favor de les vies pacífiques i democràtiques es paga amb 10 anys de presó. És la condemna que ha imposat l'Audiència Nacional a l'exportaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, i a l'antic secretari general del sindicat LAB, Rafa Díez.

Arnaldo Otegui i Rafa Díez

Bilbo · L'un i l'altre han estat jutjats en l'anomenat Cas Bateragune –acusats de ser dirigents d'ETA i d'intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna– juntament amb altres sis independentistes més, tres dels quals han estat absolts i la resta condemnats a 8 anys de presó.

Abans de ser detinguts, l'octubre de 2009, tots ells van treballar conjuntament per dissenyar una estratègia que allunyés l'esquerra abertzale de la violència i s'apuntés al que el mateix Otegi havia batejat com "l'independentisme eficaç", un independentisme deslliurat de la rèmora d'ETA. Segons la sentència, tot això són "idees perverses per la càrrega de violència política que inclouen" i els encausats, amb Otegi i Díez al capdavant, es van dedicar a desplegar una "activitat criminal" per encàrrec d'ETA amb l'objectiu de buscar l'aliança de les forces sobiranistes basques.

La resolució judicial també ovbia un 'insignificant' detall: sense la feina d'Arnaldo Otegi i Rafa Díez és impossible entendre la nova etapa política a Euskal Herria

I punt. Potser obliden que una ETA activa ha estat tradicionalment l'obstacle més important –per no dir l'únic– que ha impedit la unitat de les organitzacions independentistes a Euskal Herria. La resolució judicial també passa per alt un insignificant detall: sense la feina duta a terme per Arnaldo Otegi i Rafa Díez –els dos principals pensadors i estrategues de l'esquerra abertzale– és impossible entendre la nova etapa política oberta a Euskal Herria, on la professió d'escorta ha deixat de tenir sentit.

Si Otegi i Díez es dedicaven a les "idees perverses" i a les "activitats criminals", com s'explica que ETA hagi decretat 9 mesos enere un alto el foc unilateral i permanent que està sent verificat per instàncies internacionals? Per què ETA ha posat fi a l'impost revolucionari per finançar-se, i per què ha desaparegut la kale borroka? Tot això ha passat, com pretén fer creure l'exministre de l'interior i actual candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, gràcies al combat de les Forces de Seguretat de l'Estat?

És una 'sentència-boomerang' perquè incrementa la figura política d'Arnaldo Otegi i posa de manifest, a més, la por que li té l'Estat

La decisió de l'Audiència espanyola suposa un greu error polític. És una sentència-boomerang perquè incrementa la figura política d'Arnaldo Otegi i posa de manifest, a més, la por que li té l'Estat. No el vol en llibertat liderant l'ampli moviment independentista que s'està configurant a Euskadi i Navarra i del que Bildu n'és una bona mostra. Coneguda la sentència, Otegi ha aconseguit, gràcies a Twitter, enviar un missatge més enllà de la seva cel·la de la presó de Logronyo, i ha piulat: "Que ningú no abandoni aquest camí perquè guanyarem".

Vol dir que l'esquerra abertzale ha de seguir abraçada als mètodes pacífics i democràtics passi el que passi. Una cosa semblant ja va declarar el passat juliol durant el judici pel Cas Bateragune: "Que ningú no abandoni el camí que hem iniciat al marge del què succeeïxi en els pròxims mesos, que ningú no abandoni aquest camí. Demano que somriguin perquè guanyarem", afegia adreçant-se als militants i seguidors de l'esquerra abertzale.

I això és el que més ràbia fa a Espanya. Que, malgrat tot, Otegi mantingui encara intactes les ganes de riure i les de vèncer.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat