Indica publicitat
Dilluns, 13 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 7 de desembre del 2011 | 15:37
Crònica · Euskal Herria

Urdangarin, el basc que fa tremolar els Borbons

Els bascos, tradicionalment, han donat molts mals de caps a l'actual monarca espanyol. ETA el va intentar segrestar als anys 70 i assassinar-lo als 90. Al llarg de la seva vida ha hagut de fer malabarismes, primer per esdevenir rei i després per mantenir la Corona. El que no es va imaginar mai Juan Carlos de Borbón és que tenia l'enemic a casa: el seu gendre Iñaki Urdangarin.

Bilbo · El marit de la infanta Cristina s'ha passat de llest, presumptament. En els pròxims mesos, i arran les investigacions centrades en l'Institut Nóos, Urdangarin serà imputat per haver desviat fons públics –diversos milions d'euros– a paradisos fiscals.

Pràcticament es dóna per fet que el Duc de Palma acabarà assegut al banc dels acusats. Un escàndol d'incalculables conseqüències per a la Corona espanyola que coincideix amb la crisi econòmica més greu de les últimes dècades i amb l'índex de popularitat més baix dels Borbons. Abans que sortissin a la llum els foscos negocis d'Urdangarin, el CIS del mes d'octubre suspenia per primera vegada a la monarquia amb una nota del 4'89. Lluny dels aprovats de 1999, amb un 6'86, i de 2010, amb un 5'36.
Juan Carlos i el seu hereu, Felipe, tenen un problema i el tenen dins de casa
La simpatia dels espanyols cap a la Família Reial es redueix a mesura que passa el temps. Juan Carlos i el seu hereu, Felipe, tenen un problema i el tenen dins de casa. Quan Urdangarin va entrar al Palau de la Zarzuela la seva imatge era immaculada: bona planta, bon esportista –jugador de l'equip de handbol del Barça i de la selecció espanyola–, un perfil que contrastava encara més al costat de l'injuriat Jaime de Marichalar –ara ja ex cunyat després d'haver-se divorciat de la infanta Elena el 2009– i de la princesa Letizia, criticada pels joancarlistes, entre d'altres raons, pel seu origen plebeu i per la seva família "republicana", ja que la seva mare és sindicalista del SATSE.

Davant aquest complex panorama familiar i també pel fet de viure a Barcelona de manera discreta, el basc Urdangarin i la infanta "catalana" Cristina –treballadora llavors de la Fundació La Caixa– van arribar a ser posats com a exemple vivent de l'anomenada –i d'altra banda inexistent– "Espanya plural" pels defensors de les coses monàrquiques. Això va ser al principi, quan es van casar el 1997, però ara les coses han canviat.
La infanta podria optar pel divorci o bé renunciar als seus drets dinàstics i deixar de ser oficialment membre de la Família Reial
La imatge del marit de la infanta està pel terra; investigat pels fiscals anticorrupció, Urdangarin s'hauria beneficiat econòmicament de la seva relació amb la Casa del Rei duent a terme "pelotazos" per tot Espanya, segons ha publicat el diari "El Mundo". Tot i que la filla del rei també surt als papers de la Fundació Nóos, de moment, el cordó sanitari la salva a ella i calcina al marit. La parella segueix amb preocupació des del seu refugi de Washington les investigacions judicials i les filtracions que publica la premsa espanyola.

Si la cosa acaba malament per a Urdangarin, la infanta podria optar pel divorci o bé renunciar als seus drets dinàstics i deixar de ser oficialment membre de la Família Reial. Un terratrèmol al cor de la monarquia espanyola que té el seu epicentre en el presumpte gust pel diner fàcil d'un basc que prové d'una família del PNB i amb un avantpassat sant, Valentín de Berriotxoa, patró de Biscaia.
Si existís un cel republicà, Urdangarin hauria de ser beatificat i canonitzat amb tots els honors
El frare dominic Berriotxoa, admirat pel mateix Sabino Arana, va morir decapitat el 1861 al Vietnam perquè no va voler renegar de la seva fe cristiana. Un dels fills d'Urdangarin és diu Juan Valentín en record de l'avantpassat sacrificat pels infidels asiàtics. Les voltes que dóna el món. 150 anys més tard d'aquella decapitació, un dels seus descendents pot tornar a perdre el cap, en aquest cas com ofrena a l'altar d'uns temorosos Borbons que veuen amb molta incertesa el futur de la seva nissaga. Potser el sacrifici d'Urdangarin no servirà de res. El mal ja està fet i la Corona, passi el que passi als tribunals, n'ha sortit esquitxada. Aquest basc, originari de Guipúscoa i de família penabista, ha infringit un cop a la monarquia hispànica de conseqüències devastadores.

Si existís un cel republicà, Urdangarin hauria de ser beatificat i canonitzat amb tots els honors, després del calvari que li prepara la seva família política a causa de la presumpta imprudència financera comesa. Si convé, els Borbons el deixaran caure als inferns abans de sortir malparats. L'únic que li queda a Urdangarin és resar a Sant Berriotxoa perquè amb la Corona no s'hi juga. La pregunta és: la justícia arribarà en aquest cas fins a les últimes conseqüències?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat