Indica publicitat
Diumenge, 7 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de novembre del 2011 | 16:21
Crònica · Euskal Herria

"Ven y cuéntalo, Lehendakari"

Patxi López farà les "Espanyes", anirà del bracet amb el candidat del PSOE per diverses comunitats al llarg d'aquesta campanya electoral. Els socialistes bascos intentaran que la pau a Euskadi doni vots a Rubalcaba.

Bilbo · El Lehendakari té previst oferir mítings a Cantabria, Astúries, Extremadura i Catalunya. És un fet insòlit. Fins ara cap president basc havia reclamat el vot a ciutadans de la resta de l'Estat. Els seus predecessors en el càrrec, tots del PNB, no tenien aquesta necessitat d'anar més enllà de les fronteres d'Euskadi. El socialista López, un dels pocs actius institucionals del PSOE, s'implicarà a fons durant els pròxims dies per "vendre" l'esforç de pau dels socialistes.

En tot cas, l'anunci d'ETA de posar fi definitivament a l'activitat armada no alterarà de manera significativa la intenció de vot dels ciutadans. Rajoy continua liderant les enquestes amb la crisi econòmica com a principal argument polític. López actuarà com a teloner de Rubalcaba perquè és la manera que té Ferraz d'introduir còmodament la qüestió basca en l'agenda electoral.

La "gira espanyola" del Lehendakari recorda al lema de la campanya que va popularitzar la consellera de turisme, Rosa Díez, als anys 90: "Ven y cuéntalo". Una campanya dissenyada per l'avui dirigent d'UpyD que buscava incrementar les visites turístiques a Euskadi, malgrat els atemptats d'ETA. Eren els temps de la "cohabitació" PNB-PSE, socis en els governs presidits llavors per José Antonio Ardanza.

En aquesta ocasió el viatge serà al revés: el Lehendakari farà turisme polític per negar l'existència d'un problema basc. "El nostre autèntic conflicte ha sigut ETA, -afirma López- i ara ja no tenim conflicte", i també dirà als espanyols que reivindicacions com el dret d'autodeterminació són "obsessions particulars" dels abertzales. I en referència al PNB, López clamarà des de les places de toros i els poliesportius que "no és el moment de posar-se nerviós creient que hi ha un conflicte polític a Euskadi sols perquè alguns no governen".

El PP fa un diagnòstic calcat. Conflicte? Quin conflicte polític? Borja Semper, president dels populars guipuscoans, ironitza i fuig d'estudi: "No conec a ningú que cada matí es llevi angoixat per l'encaix polític d'Euskadi a Espanya. Això és un mite que està molt bé per a alguns, per alimentar determinats debats i retoalimentar-se, però jo crec que Euskadi ha de ser un país millor gestionat, més modern i que busqui en la convivència els punts de trobada". El PNB engega la campanya carregant contra Amaiur i reconeixent la "tenacitat" de Zapatero i la "prudència" de Rajoy en la lluita contra ETA. Col·loca una espelma a tothom, per si de cas, menys als independentistes, els rivals autèntics dels penabistes.

I l'Audiència Nacional continua demostrant que considera enemics als bascos que jutja. A les sales d'aquest tribunal d'excepció, hereu del TOP franquista, la imatge de la justícia amb una bena als ulls sí que es pot considerar un mite. La magistrada Ángela Murillo –coneguda per les seves diatribes públiques contra Arnaldo Otegi– ha tornat a quedar en evidència. Presidia la vista contra un comando acusat d'assassinar un regidor d'UPN a Navarra el 2001. Murillo es va treure la bena dels ulls davant d'un micròfon indiscret que no sabia que estava encès, va oblidar que porta toga i va insultar als suposats membres d'ETA: "Y encima se ríen estos cabrones".

Enmig d'aquest ambient polític i judicial ha començat la campanya electoral que ha de decidir qui gestionarà l'encara inexistent procés de pau.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat