Indica publicitat
Diumenge, 31 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 27 de febrer del 2014 | 17:20
Crònica · Política

Espanya contra Rivera i Ciutadans

La perplexitat i l'empipada en el si de Ciutadans (C's) i sobretot en la direcció del partit és, dia a dia, més evident portes endins. En certes reunions s'ha arribat a dir clarament "Espanya ens està donant l'esquena, l'Estat i els seus poders no ens accepten com un partido nacional diuen que som un partit català".

La lliçó que rep C's és clara: aquests anys passats han sigut la nineta dels ulls de l'espanyolisme ranci, dels socialistes jacobins d'Alfonso Guerra, del PP d'Alejo Vidal-Quadras, de quatre ximples de l'autoodi com Albert Boadella. Però ara sols continuen fidels a la seva línia els intel·lectuals com Francesc De Carreras, pare espiritual d'Albert Rivera.

Allò que encara no ha entès C's és que fins ara Espanya i els seus aparells els hi reien les gràcies perquè els usaven contra el catalanisme i l'independentisme polític --ja sigui CiU, ERC o PSC. I mentre C's fes mal a Catalunya, ja els anava bé: tot eren suports, ajudes, subvencions directes i indirectes, cops a l'espatlla, promocions a programes de ràdio i televisió prime time...

Però allò que Rivera no havia valorat era que ara, amb el seu pas polític a Movimiento Ciudadano, s'ha col·locat de cara a l'status quo estatal, contra PP i PSOE, i també contra la fulgurant Rosa Díez que fuet a la mà manté les ovelles del PP i del PSOE al corral de l'espanyolisme. I és clar: aquests no volen ningú que els pugui prendre ni un sol vot.
Per paradoxal que pugui semblar, C's s'ha transformat en un partit català"
Ara, doncs, C's i el senyor Rivera ja no són útils a l'Estat, ara fan mal a la cohesió de l'Estat, i per paradoxal que pugui semblar, C's s'ha transformat en un partit català. A veure si aprenen la lliçó...

Però què era (i què és) realment Ciutadans? C's és la concentració d'individus molt diferents en concepcions polítiques i socials diverses però units pel seu desarrelament nacional amb Catalunya, per l'autoodi cap a la seva pròpia nació i per una frenètica oposició a que la llengua catalana pugui trobar la seva normalització nacional i sigui el nervi de la reconstrucció nacional del país. 

Això els ha unit a tots: els despenjats del PSC més partidari d'un PSOE jacobí, els despenjats del PP per feble amb el catalanisme polític i els despenjats de l'ultradreta, entre la qual cal comptar-hi persones properes a la Fundació Francisco Franco i exmilitants tant del PP com del PSC que no van trobar un lloc al sol en aquests partits. Als membres de C's els unia l'odi per Catalunya: no han entès ni volen entendre (i hi lluiten en contra) l'Espanya plurinacional, plurilingüística i pluricultural.
Rivera va començar en pilotes i potser hi acabarà"
És més: allò que més els uneix és l'intent de destrucció del valor més preuat de la societat catalana, el Catalunya un sol poble. Per què no dir-ho, C's també és la suma de molts oportunistes i de funcionaris de l'Estat --i de les ssvees clavegueres-- que veia en C's una eina útil per frenar i fer fracassar la reconstrucció nacional de Catalunya. Ara, però, des de l'aparició de la fotografia del Rivera en pilotes han passat moltes coses: èxits, desmesura, possibles mans brutes d'algun dels seus dirigents, els enfrontaments pels lideratges de segoon nivell i les diferents famílies que hi conviuen al partit.

A C's, doncs, se li ha girat molta feina. El PP els hi ha arrebassat la bandera contra la llengua catalana i Pere Navarro, amb un PSC jacobí i rendit al PSOE, pot aconseguir vots de l'àmbit de C's. Diversos analistes del SIC han arribat a la conclusió, després de consultar fonts de C's, que aquesta organització es troba en un moment molt difícil i que en qualsevol moment es pot produir una eclosió interna.

La batalla final entre el socialista, popular i centralista Javier Nart i el liberal Juan Carlos Girauta és un exemple dels equilibris de forces dins del partit i de que Albert Rivera ja no controla la direcció de C's com ho feia anys enrere. Rivera va començar en pilotes i potser hi acabarà. I aquesta vegada serà a causa dels espanyols que ell tant estima.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat