Indica publicitat
Dimecres, 8 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 13 de juliol del 2011 | 16:28
Crònica · Internacional
Antoni Reig
Periodista

La nova generació de polítics alemanys integra la diversitat

En uns moments en què els mercats fan trontollar tota l'Europa del Sud, Alemanya apareix com la gran potència econòmica europea, la única capaç de decidir sobre el futur de l'euro. Aquesta força econòmica, que comporta una enorme influència política, va acompanyada per una renovació dels lideratges polítics.

Philipp Rösler i Cem Ozdemir.

L'actual sistema polític alemany està organitzat al voltant de cinc (o sis) partits, dos d'ells (o tres) formen el govern federal, i els altres tres estan a l'oposició. La CDU (Unió Cristianodemòcrata) i la CSU (Unió Cristianosocial, de Baviera) són dos partits democristians que van sempre junts, en coalició, i, junt amb el FDP (Partit Liberal), ara governen. A l'oposició estan el SPD (Partit Socialdemòcrata), els Verds, ecologistes, i Die Linke (L'Esquerra, excomunista).  

En el camp governamental el FDP, que a les últimes eleccions legislatives del 2009 va obtenir el 14,5% dels vots, està en plena davallada i actualment, segons els sondejos, no arribaria ni al 5% necessari per ser present al Parlament (Bundestag). El seu líder, Guido Westerwelle, vicecanceller i ministre d'Afers Estrangers, s'ha convertit en un dels homes polítics més impopulars d'Alemanya i, en conseqüència, en el congrés del partit celebrat el passat mes de maig va ser substituït en la direcció per Philipp Rösler, tot continuant com a ministre d'Afers Estrangers.

Rösler, de 38 anys, que era ministre de Sanitat s'ha convertit en ministre d'Economia i representa la nova generació que pren el poder dins del partit, acompanyat per un seguit de dirigents tots ells amb menys de quaranta anys. El FDP ha perdut gran part del seu electorat que s'ha passat a les files dels Verds, un electorat urbà, amb un alt nivell educatiu, ben situat des del punt de vista econòmic i pro-europeu.

El  nou líder liberal, que té el repte de revifar el partit, es atípic en el sentit de ser el primer ministre alemany d'origen asiàtic ja que va nàixer el 1973 al Vietnam. Recent nascut va perdre els seus pares i no se sabia el seu nom ni cognoms. Estava en un orfelinat quan va ser adoptat per un matrimoni d'alemanys. Philipp va créixer i rebre la seva educació en el "land" (Estat federat) de la Baixa Saxonia, amb el seu pare adoptiu, que és pilot d'helicòpter a l'exèrcit. Va estudiar medicina i es va doctorar en cirurgia cardiovascular, però s'ha dedicat a la política. Va ingressar en el FDP quan tenia dinou anys i el 2009 va ser ministre d'Economia en el govern de la Baixa Saxonia, abans de ser nomenat ministre de Sanitat en el govern federal de coalició (democristians i liberals) d'Angela Merkel.

Un líder alemany de pares turcs
Un altre cas atípic es dona en el camp de l'oposició, en el partit dels Verds, els Grünen. Aquest partit té dos presidents des del 2008: Claudia Roth (que ho és des del 2004) i Cem Ozdemir. L'any passat van ser reelegits pels militants, en el cas de Cem amb més del 88% dels vots. Cem va nàixer el 1965 al "land" de Baden-Wurtemberg i des dels setze anys que milita en el partit ecologista. Avui dia aquest polític destacat, de primera línia, és un símbol ja que, fins els divuit anys, tenia passaport turc -la nacionalitat dels seus pares-, i va ser objecte de discriminació en els seus viatges per Europa. Desprès de dos anys de gestions administratives va obtenir la nacionalitat i el passaport alemanys.

Des dels anys 90 és diputat i amb l'actual dinàmica política, que segons les últimes enquestes situen els Verds pel davant del SPD, en cas de victòria de les esquerres a les eleccions legislatives del 2013, Cem seria un dels candidats a ocupar el càrrec de canceller del govern d'Alemanya. El millor situat, sens dubte, seria l'exministre d'Afers Estrangers i líder històric dels Verds, Joschka Fischer, però està retirat de la política i assegura que no hi vol tornar.

El dirigent dels ecologistes en el Parlament Europeu, Daniel Cohn-Bendit, ha dit que Ozdemir seria el millor per ocupar el càrrec de canceller, ja que es convertiria en el símbol de una Alemanya "Multi-Kulti" (multicultural). No hem d'oblidar que el SPD ha decidit mantenir dins del partit -és a dir, no expulsar- Thilo Sarrazin, autor de un best-seller sobre l'amenaça de l'Islam a Alemanya.

Tant Philipp Rösler, nascut al Vietnam, com Cem Ozdemir, de pares turcs, representen una nova generació de polítics alemanys que formen part de la diversitat que avui dia caracteritza les societats europees. És un fet positiu a tenir en compte davant uns mitjans de comunicació que prioritzen de manera sistemàtica el aspectes conflictius d'aquesta diversitat. Com les monedes, que tenen dues cares, la diversitat suposa avantatges i inconvenients, i destacar-ne només aquest segon aspecte ens dóna una imatge deforme de la realitat i fomenta tota mena de prejudicis. I aquests són el caldo de cultiu dels partits i els polítics xenòfobs, racistes i populistes.

Rösler i Ozdemir són alemanys, de llengua alemanya, i representen a la societat alemanya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat