Indica publicitat
Dissabte, 30 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de maig del 2011 | 18:15
Crònica · Internacional
Antoni Reig
Periodista

La política exterior catalana

Una de les prioritats de l'actual govern de la Generalitat de Catalunya és la coordinació del conjunt de l'actuació exterior a través de la secretaria general d'Afers Exteriors, dirigida per Senén Florensa, que aquest mati, invitat per l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), ha exposat les línies de treball a desenvolupar.

Per tal de donar major efectivitat i eficàcia a la política exterior catalana s'ha creat un comitè de seguiment, format pels directors generals dels departaments, per coordinar a tots els organismes que treballen en aquesta àrea de govern. Dins d'aquesta política la prioritat se situada a Europa, on Catalunya juga un paper important i destacat en organismes com el Comitè de les Regions de la Unió Europea (UE), els Quatre Motors (Catalunya, Llombardia, Baden-Wurtemberg i la regió francesa de Lió) i l'euroregió que agrupa les regions i autonomies situades a ambdues bandes del Pirineu oriental.

El secretari general d'Afers Exteriors de la Generalitat situa el Tractat de Lisboa com una peça bàsica que s'està desenvolupant de manera progressiva i estructural i que a través del Servei Exterior comú articula una política exterior de la UE que tendeix a integrar les diverses ambaixades dels estats membres en una de sola, comunitària. És evident que això comença a funcionar per part dels petits i mitjans estats europeus i, sobretot, en estats llunyans i amb pocs interessos politics i econòmics a defensar. Els grans estats europeus continuen i continuaran amb les seves ambaixades pròpies, a més a més de la comunitària, en els estats on tinguin un major pes i influencia política i comercial.

Desapareix el monopoli dels estats
Senén Florensa te clar que "hi ha un seguit de temes que requereixen fer lobby a Brussel·les, no a Madrid, ja que estan relacionats amb competències comunitàries". Afirma que "anem cap a un sistema més complex a les relacions internacionals ja que està desapareixent el monopoli dels estats a les relacions exteriors, degut a l'actuació de organismes no estatals, com les ONG i d'altres".

Un altre dels eixos bàsics de la política exterior catalana és el de la Mediterrània i aquí l'aposta és per la Unió per a la Mediterrània (UpM) que té el seu secretariat establert a Barcelona i del qual avui es nomena el nou secretari, un marroquí, que havia estat cònsol a Barcelona. "Sota l'impuls de França, la UpM ha renacionalitzat la política mediterrània europea quan el nostre interès és que es comunitaritzi, és a dir, més que dependre dels estats, que depengui de Brussel·les", en la seva part europea. La UpM agrupa els vint-i-set estats de la UE i tots els altres estats riberencs de la Mediterrània que no formen part de la UE, amb l'objectiu que els europeus ajudin al desenvolupament i, per tant, a l'estabilització política, dels pobles del Nord d'Àfrica i l'Orient mediterrani.

Es mantindrà el suport als casals catalans, que tenen funcions diverses segons els estats on estan implantats. A la cooperació pel desenvolupament no es canviaran les actuals prioritats geogràfiques ni les sectorials "ja que aquesta política és un reflex dels interessos interiors de Catalunya", explica Senén Florensa. Pel que fa al pla d'acció aprovat per l'anterior govern tripartit, poc abans de plegar, afirma que s'actualitzarà de manera que s'adapti a les diverses necessitats i circumstàncies.

Brasil, Xina, Japó, Estats Units, Turquia, Índia, són altres estats on la política exterior catalana pensa actuar per afavorir les relacions comercials i econòmiques degut a la seva enorme potencialitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat