Indica publicitat
Diumenge, 27 de setembre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 16 de març del 2011 | 19:18
Crònica · Internacional
Antoni Reig
Periodista

La revolució àrab estova la dictadura reial del Marroc

Mentre els japonesos ensopeguen per segona vegada amb l'energia nuclear (el 1945 van ser les primeres víctimes de la història de l'armament nuclear i ara pateixen un "apocalipsi" nuclear, segons expressió del comissari europeu de la energia) la revolució àrab continua avançant.

Mohammed VI

Al Marroc, segons es desprèn del discurs del passat dia 9 del rei Mohammed VI, la dictadura reial s'estovarà amb una transferència de poders del monarca a institucions democràtiques com el parlament escollit a les urnes.

La revolució àrab en el Marroc va portar el passat 20 de febrer a desenes de milers de persones a manifestar-se a les principals ciutats marroquines (Rabat, Casablanca, Tanger, etc.) demanant llibertat i una monarquia constitucional. Pel pròxim dia 20 hi ha convocada una segona onada de manifestacions, i per parar el cop el passat dia 9 el rei va fer una aparició solemne per televisió anunciant un seguit de mesures democratitzadores.

Segons l'anunci reial es modificarà la Constitució de manera que el primer ministre sigui el cap del poder executiu de veres (ara qui mana i decideix és el rei) i amb capacitat per formar el seu govern (ara qui decideix els ministres és el rei). El partit que guanyi les eleccions al parlament serà qui nomeni el primer ministre (ara ho decidia el rei) i l'existència de una població berber o amazigh quedarà inscrita a la Constitució, és a dir, serà reconeguda (fins ara sols els àrabs i la seva cultura tenien drets plenament reconeguts).

Finalment es durà a terme un procés de regionalització amb l'elecció directa per sufragi universal de consells regionals, que tindran les funcions que fins el present exercien els delegats del rei, anomenats governadors o prefectes. Marroc te una regió al nord, el Rif, amb una personalitat clarament diferenciada, mentre que en el sud ocupa el Sàhara Occidental, on la població demana la independència. Una comissió elaborarà la nova Constitució que presentarà al rei les seves propostes de reforma abans del pròxim mes de juny per ser sotmeses posteriorment a referèndum. També ha anunciat una justícia independent que se suposa que estarà millor capacitada per lluitar contra la corrupció.

Desconfiança i incerteses
La reacció dels impulsors de les manifestacions en favor de la democràcia ha estat ponderada ja que reconeixen certs avenços però detecten mancances com la definició  de parlamentària aplicada a la monarquia. El rei en cap moment va parlar de monarquia parlamentària. Les manifestacions del pròxim dia 20 no han estat desconvocades. Es demanarà l'alliberament de tots els presos polítics i garanties que dels canvis en sortirà una monarquia parlamentària. En el seu discurs el rei va definir com a "sagrada" a la monarquia (la seva dinastia diu ser descendent del profeta Mahoma) i la seva persona i va recordar el seu títol de "comanador dels creients", és a dir, la seva condició de dirigent polític i religiós alhora.

El que no ha quedat clar, entre moltes altres coses, es si els ministeris i els afers relacionats amb les forces armades, interior (policia) i Sàhara Occidental continuaran a les seves mans reials, com fins ara, o seran responsabilitat del govern. Tampoc està gens clar quina serà la composició de la comissió encarregada de reformar la Constitució ni la personalitat del seu president, Abdellatif Menouni, que és autor d'un llibre on lloava el rei Hassan II, el pare de l'actual rei que va ser un dictador implacable i cruel.

Líbia, Iemen i Bahrain
Mentrestant la revolució àrab ha patit un entrebanc a Líbia, on el dictador coronel Gaddafi està perpetrant una matança sense que ningú en el món mogui ni un dit (moltes condemnes verbals, propostes i converses però cap decisió operativa per salvar els qui resisteixen ni per fer fora el genocida). El Iemen té tots els números per ser la pròxima peça a caure ja que el president està negociant la seva retirada per enguany. I a Bahrein la revolució àrab estava fent trontollar la dictadura de la família reial dels Al-Khalifa quan l'Aràbia Saudita ha decidit intervenir enviant un miler de soldats, actuant com la potència regional protectora dels seus "vassalls" (les monarquies absolutistes de Kuwait, Bahrain, Emirats Àrabs Units, Qatar i Oman) de la península aràbiga.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat