Indica publicitat
Dijous, 2 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 20 de setembre del 2012 | 16:17
Crònica · Internacional
Antoni Reig
Periodista

Rússia contra el vi de Geòrgia, un exemple de boicot econòmic per raons polítiques

Un allau diari d'amenaces cau sobre Catalunya des de la manifestació de l'11 de setembre. La més freqüent és que ens faran caure en la misèria, que perdrem mercats per exportar i no podrem produir més que pobresa. Vegem un exemple recent: el de Rússia decretant la prohibició, el 2006, de comprar vi de Geòrgia.

La conseqüència ha estat la modernització del sector i l'extensió a tot el món de les vendes de vins georgians.

Una vegada enfonsat l'imperi soviètic, el 1991, a la zona del Caucas van ressorgir tres velles nacions, que van recuperar les seves estructures d'Estat: Geòrgia, Armènia i Azerbaidjan. La Rússia post-soviètica manté una estreta aliança política, militar i econòmica amb Armènia mentre que ha sorgit una forta enemistat amb Geòrgia, que va conduir fins a la guerra del 2008 en que les tropes russes van atacar i ocupar gran part de Geòrgia deturant-se a les portes de la seva capital. La pressió internacional va fer recular els ocupants però mantenen la seva presència militar a dues regions del país, Ossètia del Sud i Abjazia, que han declarat repúbliques independents.
El sector del vi va reaccionar modernitzant instal·lacions i mètodes, i sortint a vendre a tot el món. Ha estat un èxit"
L'enfrontament militar havia estat precedit de tota mena pressions polítiques i econòmiques que el 2006 van portar a que Rússia, amb l'excusa de que era de mala qualitat, prohibís la compra de vi georgià. Cal recordar que, pels georgians, el vi es sagrat ja que consideren el seu país com el bressol de la domesticació del vi, des de fa més de 8.000 anys. Els clàssics grecs, com Homer, ja parlaven del vi georgià i amb la conversió al cristianisme, el segle IV, l'Església va convertir-se en el primer productor de vi. L'imperi rus va conquerir Geòrgia el 1800 i, a l'època soviètica, el vi georgià ocupava el 80% del seu mercat, amb una producció de 20 milions d'hectolitres.

Boicot al vi
El 2006 els russos van voler ofegar l'economia de Geòrgia fent boicot als seus vins però el sector va reaccionar modernitzant les instal·lacions, els mètodes de treball i sortint a vendre a tot el món, apostant per la qualitat del producte. Ha estat un èxit. L'any passat el vi georgià s'exportava a 48 estats, amb un augment del 30% respecte el 2007, i enguany el bon temps ha permès doblar la producció. Rússia ha substituït els vins georgians per xilens.

Quan Moscou va decidir el boicot, els georgians havien produït 68 milions de'ampolles, és a dir, el 90% de la seva producció, destinades al mercat rus. Alguns grans productors van enfonsar-se, acomiadant milers de treballadors, però altres van decidir innovar i modernitzar els mètodes de treball, segons explica un reportatge publicat a la revista nord-americana Newsweek.
El 2011, el turisme enològic a Geòrgia va créixer un 39% respecte l'any anterior. Allò que havia de ser un càstig, s'ha convertit en una benedicció"
Per deixar clar el seu desafiament als russos imperialistes van anomenar el seu producte els "vins de la llibertat". Van construir noves instal·lacions amb tecnologia occidental, van fer anar al país enòlegs francesos i italians per ajudar en els canvis i el resultat és que el 2011 el turisme enològic va créixer un 39% respecte l'any anterior. S'han creat rutes enològiques que travessen les principals regions vitivinícoles del país al llarg de les quals es poden anar tastant els diferents ceps autòctons.

Actualment els vins georgians s'exporten a tot el món, la industria del sector s'ha modernitzat en tots els sentits i les vendes s'han multiplicat. Allò que havia de ser un càstig (rus) s'ha convertit en una benedicció (econòmica, comercial, turística). En definitiva, els viticultors georgians estan molt agraïts al boicot de l'imperialisme rus. El mercat rus no el necessiten per res quan tenen oberts els mercats de la Xina, Canadà, Europa i Estats Units.

Aquest és un exemple real del que pot passar a Catalunya. El cas del vi de Geòrgia pot ser el de molts sectors productius de Catalunya. El resultat final podria ser que acabem donant les gràcies als imperialistes espanyols.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat