Indica publicitat
Dilluns, 6 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 7 de desembre del 2011 | 17:10
Crònica · Internacional
Antoni Reig
Periodista

Rússia: urnes 'putinejades'

Stalin va dir que allò que comptava no eren els vots sinó el control de les urnes. Putin deu pensar el mateix perquè, per assegurar la seva victòria a les eleccions legislatives de diumenge passat, va putinejar les urnes a fons, segons han denunciat organitzacions internacionals que van assistir al procés electoral per certificar la seva validesa.

Vladímir Putin.

La sentència és que a Rússia no hi ha democràcia perquè els resultats han estat manipulats pel poder, és a dir, per Putin. Rússia és un dels estats anomenats emergents, amb un creixement econòmic ràpid i unes enormes riqueses energètiques (gas i petroli) que estan servint per enriquir una classe dirigent encapçalada pel Vladimir Putin.

Aquest personatge va provocar la segona guerra de Txetxènia (uns 100.000 morts i el país destruït) per assentar-se en el poder. Va ser escollit per la família del president Eltsin, amb la garantia que no els passaria comptes com a nou president, càrrec que ocupa des del 2000. Va estar durant dos períodes a la presidència creant una imatge d'home fort i eficaç, que faria sortir el país de la decadència i sorgiria una nova Rússia imperial (una demostració va ser la guerra contra Geòrgia). La seva popularitat va ser real i massiva.
La realitat (les urnes sense 'putinejar') seria que Rússia Unida s'hauria quedat al voltant d'un 34% dels vots: hauria perdut la majoria parlamentària
La Constitució russa estableix que no es pot estar a la presidència més de dos mandats seguits i Putin va situar en el càrrec al seu aliat Dmitri Medvédev mentre ell es quedava com a primer ministre. Les últimes eleccions legislatives del 2007 van mostrar el suport popular que tenia aquest duo dirigent, el seu partit Rússia Unida va obtenir el 64% dels vots, sense necessitat de tupinades. El control polític i econòmic és total, a partir del domini de les instàncies estatals i del parlament.

Seguint el consell de Stalin
Però la història té ara un ritme accelerat i el poble rus en aquests últims anys se n'ha atipat de veure que la seva existència diària no és gens lluïda mentre la classe dirigent  acumula amb gran avidesa i rapidesa la riquesa que genera el país. Tots els pronòstics deien que Rússia Unida retrocediria i Putin ─que havia anunciat un canvi de papers basat en el seu retorn a la presidència mentre Medvédev faria de primer ministre─ va aplicar la recomanació de Stalin: el control de les urnes.

Les dades oficials, després de manipular els resultats reals revelen que Rússia Unida conserva la majoria parlamentària tot reculant un 15% dels vots i perdent 77 escons dels 450 de la Duma (parlament). Això vol dir que, amb tupinada, aquest partit ha passat del 64% del 2007 al 49% actual, quedant amb 238 escons (abans 315). La realitat (les urnes sense putinejar) seria que Rússia Unida s'hauria quedat al voltant d'un 34% dels vots, és a dir, hauria perdut la majoria parlamentària.
El poder rus té controlats la major part dels mitjans de comunicació però una presa de pèl no pot amagar-se
El segon partit més votat ha estat el Partit Comunista (el 2007 va treure el 11,4%) que ara hauria doblat el seu nombre de vots, però el poder li ha donat 92 diputats. El tercer és Rússia Justa (7,8% el 2007) que tindrà 64 diputats. Aquest partit és la branca esquerrana de Rússia Unida. En quart i últim lloc queda l'ultra-nacionalista Partit Liberal Democràtic (8,2% el 2007), de Vladímir Jirinovski, que situa 56 diputats a la Duma.

Fora del parlament hi ha tot un seguit de formacions polítiques excloses per la barrera del 7% de vots, que és el mínim per tenir accés a la Duma, segons la llei electoral aprovada el 2005 (abans era el 5%). Abans d'aquesta llei en el parlament hi havia tretze partits: a partir d'aquesta llei n'han quedat només quatre.

El poder rus té controlats la major part dels mitjans de comunicació però avui dia una presa de pèl com la què ha organitzat Putin no pot amagar-se (a Espanya es va veure amb la presa de pèl d'Aznar culpant ETA de l'11-M) i per aquesta raó es produeixen manifestacions de protesta en favor de la democràcia i en contra d'aquest règim autoritari que manté formes democràtiques buides de contingut. Hi ha molta gent que no es resigna a que li prenguin el pèl. Putin no està enfonsat però ha quedat tocat i desprestigiat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat