Indica publicitat
Dijous, 4 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 2 de març del 2012 | 17:43
Crònica · Madrid

Deixeu (alguns) morts tranquils

Aquest divendres ha fet 38 anys de l'assassinat de Salvador Puig Antich a mans de la dictadura. Els culpables del crim no han estat i ja no seran mai jutjats. Com tampoc pagaran mai pels seus comportaments els qui van perpetrar un veritable genocidi cultural, ideològic i social contra el poble de Catalunya.

Salvador Puig Antich

Madrid · La Llei d'Amnistia (o d'amnèsia) de 1977 blinda a aquesta gent, que es segueix rient del mort i de qui el vetlla. El discurs de la dreta espanyolista s'ha convertit en hegemònic perquè bona part del PSOE ja fa anys que ha desistit des ser una força d'esquerres, obrerista, republicana. Ja només és un esquelet de quadres que respon a la E d'espanyol.

Les tesis que uns defensen i els altres acaten és que no cal remoure més al passat. Cal deixar, diuen, els morts tranquils (llegiu sinó la sentència absolutòria de Garzón sobre els crims del franquisme). Aquest girar full també serveix a l'stablishment espanyol per mirar cap a una altra banda amb els morts del GAL. Serà capaç algun dia l'Estat espanyol de demanar perdó per tants anys d'impune terrorisme d'Estat?
Curiosament la teoria d'amagar el cap sota l'ala s'evapora quan es toquen els morts recents, els de l'11-M, per exemple
Per la Teresa Aldamiz, vídua de Santi Brouard (metge i militant abertzale assassinat el 1984), ja és tard. Ell ha mort fa uns dies. Però la seva filla té dret a què algú, en nom de l'Estat, admeti en públic el que van fer uns pistolers. Curiosament, però, aquesta teoria d'amagar el cap sota l'ala s'evapora quan es toquen els morts recents, els de l'11-M, per exemple. La fam de les aus carronyaires de la dreta mediàtica espanyola és infinita. No han deixat en pau la memòria d'aquelles víctimes, atiant debats que no porten enlloc, desacatant sentències judicials (ells, que s'omplen la boca de respecte a la justícia quan un ajuntament no penja la bandera d'un Estat que no és el nostre!).

Ara, doncs, amb el PP de nou al govern, quan el paisatge es torna encara més gris, clamen perquè els sindicats volen convocar manifestacions contra la reforma laboral el diumenge 11 de març. S'ha de tenir una ment força recargolada per –o molta mala fe– per vincular les dues coses. Potser perquè els que troben tan detestable aquesta coincidència són persones còmodament instal·lades al luxós barri de Salamanca, que es deleixen per aprimar (o suprimir) el dret a vaga dels treballadors. Els mateixos que enyoren l'España, una, grande y libre, que no volen remoure el passat, que els GAL ja els estava bé i que els molesta veure gentussa que crida pels carrers de Madrid quan ells van un diumenge a prendre l'aperitiu sortint de missa amb La Gaceta sota el braç.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat