Indica publicitat
Dijous, 23 de setembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 25 de març del 2011 | 15:44
Crònica · Madrid

Duran s'apunta a la mà dura contra Sortu

A Madrid, la caverna mediàtica i bona part de la "progressia" ja estan contents. Han aconseguit que Sortu es quedi fora dels ajuntaments. Podran fer el vermut més tranquils que de costum perquè, en el fons, Euskal Herria els importa zero.

Duran Lleida

Madrid · A aquesta satisfacció s'hi ha apuntat ara el líder d'Unió. La negativa del Suprem a la nova formació abertzale perquè s'inscrigui al registre de partits suposa el triomf de les tesis constitucionalistes, cada cop més debilitades. La resolució inclou tres vots particulars i s'ha filtrat que diversos magistrats van discrepar de la seva base jurídica, tot un símptoma que la realitat s'acaba imposant als prejudicis i a les sospites. Sortu, diuen els seus promotors, acabarà demostrant que el seu rebuig a la violència d'ETA és ferm i que estan decidits a fer política a les institucions.

N'hi ha molts, però, que no s'ho creuen, com Josep Antoni Duran i Lleida. El polític d'Unió, en una entrevista a Antena 3 (que, segons ell, el tracta millor que TV3) va justificar el Suprem i va dir que la decisió s'havia pres com a "conseqüència" de la llei de partits que té el suport de CiU. El que Duran no diu –o ho fa amb la boca petita– és que el context ha canviat i aquella llei perpetrada pel PP i el PSOE per fer callar l'esquerra independentista basca té avui encara menys sentit que quan va néixer. Duran s'oblida que el seu grup ha esquivat, fa poc, avalar l'enduriment de la llei que n'han fet els dos grans partits espanyols (amb la participació activa del PSC) perquè ja no es pot amagar més el seu autèntic propòsit: repartir-se el pastís dels ajuntaments i les diputacions forals basques.

Duran opta per defensar les tesis que defensa la gran majoria de l'opinió publicada espanyola, des d'El País a La Razón. Duran fa orelles sordes al clam de l'opinió majoritària a Catalunya i a Euskal Herria que no entén el cop de porta als nassos de Sortu i als intents de superar un conflicte enquistat i difícil de resoldre. Duran no escolta ni als seus socis del PNB que han acabat assumint, després d'alguna reticència inicial, que cal acompanyar el procés que ha començat l'esquerra abertzale i que, si no hi ha sobresalts, serà irreversible.

Duran només ha admès que "alguna cosa caldrà fer" per donar sortida als 100.000 electors de la il·legalitzada Batasuna. No va dir, però, si està disposat a forçar PP i PSOE perquè deroguin la llei de partits si governen a partir de l'any que ve. Aquesta és la mare dels ous si de veritat es vol superar el conflicte. El líder d'Unió té la paella pel mànec, si volgués. Però no vol.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat