Indica publicitat
Dijous, 4 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 4 de novembre del 2011 | 18:33
Crònica · Madrid

El PP busca el suïcidi fiscal de Catalunya

L'enquesta del CIS evidencia ha confirmat dues coses: a) Rajoy pot treure el 20-N una majoria més sòlida que Aznar l'any 2000; i b) el PP és el partit que més creix al nostre país. Si el 20-N es compleixen aquests pronòstics, Catalunya estarà davant d'un nou dilema molt seriós.

Madrid · La campanya dels populars espanyols està dissenyada per no trepitjar cap ull de poll i passar de perfil per no espantar els votants de centre. L'estratègia és senzilla: aprofitar el drama estatal de l'atur –amb més de 4.300.000 persones– per tancar la carpeta de la resta de qüestions i, sobretot, harmonitzar la resposta a tot l'Estat espanyol. Es tracta de demostrar que els problemes dels ciutadans són els mateixos per a tots els territoris i que, suposadament, les respostes es poden unificar arreu. Com si algú pensés que es pot combatre l'atur de la mateixa manera a Baviera que a Tessalònica.

El candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha provat aquest inici de campanya de subratllar que la reivindicació del pacte fiscal –compartida amb matisos per CiU, ERC i ICV– no té res a veure amb pretensions nacionalistes/ identitàries. Ho deia l'exministre socialista Joan Majó al diari ARA: cal preguntar-se –i explicar– si la voluntat de millorar el sistema de finançament econòmic té a veure amb la necessitat de tenir un tret diferencial o de millorar la qualitat de vida dels ciutadans, com passa a Euskadi. La crisi ha demostrat que el concert basc no és una anacronisme foral estèril, sinó una eina meravellosa per lluitar contra l'atur quan van maldades (més enllà de la voluntat, cada cop creixent de més sectors del país, d'eixamplar els horitzons de la nostra sobirania).

Ara el PP pretén posar el pacte fiscal en un cistell de coses inservibles, com si fossin instruments secundaris que cal aparcar fins que passi la tempesta econòmica. I si, com diu el CIS, Rajoy té una majoria aclaparadora amb l'aval de les urnes catalanes, l'ofensiva i la pressió per marcar un full de ruta espanyolista, igual arreu de l'Estat, serà imparable. I les forces catalanes tindran greus problemes per apedaçar els arguments. Si l'estratègia del PP s'imposa, caldrà plantejar-se saltar la paret d'una vegada per totes.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat