Indica publicitat
Diumenge, 26 de gener del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 20 de gener del 2012 | 18:18
Crònica · Madrid

El PP recupera la "una, grande y libre"

Curiós aquest país (el nostre i l'altre): mentre el PP ajuda un Govern que promet fer caminar Catalunya cap a la "transició nacional", el partit de Rajoy està a punt de donar llum verda a una ponència política que riu-te'n tu de l'aznarisme.

Madrid · Els conservadors espanyolistes celebraran a Sevilla el mes de febrer el seu congrés estatal, que ha de servir per engreixar de nou les estructures i el corpus ideològic del partit, ara que ja són a la Moncloa. Juguen amb la sort que l'opinió pública està més pendent del renyit conclave que faran els socialistes dos caps de setmana abans, a la mateixa ciutat andalusa. Però alerta: aprofitant aquesta zona d'ombra, el PP està a punt de treure's la careta del bonisme electoral. En el terreny econòmic ja ha començat, imposant una alça de l'IRPF i l'IBI, just el camí contrari del que havien promès abans del 20-N. Ara toca el flanc nacional.

El discurs del principal (i gairebé) únic partit de masses espanyol està molt ben assajat. Han trobat en la debilitat parlamentària de CiU al Parlament la manera més eficaç de blanquejar les negres aspiracions recentralitzadores. Un gest que calma a l'electorat més moderat de Catalunya i algun centrista liberal a l'Estat espanyol que se sent a gust amb l'estat de les autonomies actual. Al mateix temps, els missatges que surten de la Moncloa (el tàndem l'outsider de Guindos i l'andalús Montoro és letal!), vehiculats des de la premsa estrangera i dels actes de costellada del PP el cap de setmana, volen desmentallar el model territorial vigent des del 78. La cantarella dels 17 Parlaments "duplicats" és un hit en temps de crisi.

En aquest escenari, la ponència política del PP del congrés deixa clar quina és l'ànima que preval, fent un homenatge pòstum al franquista Fraga. Situa com a "prioritat la recuperació de la nació espanyola" que, a parer seu, ha quedat trinxada amb Zapatero. Una visió ben curiosa del llegat del PSOE, de tot menys federalitzant. És a dir, i per entendre'ns: mentre exigeixen a les nacions com Catalunya que es deixin estar de suposats romanços territorials, ells corren a blindar la seva nació. Com es menja això? No havíem quedat que nacionalisme i economia estaven renyits? O és que només és possible si tens estat propi? Ep, perquè si és així, prenem-ne bona nota, amics!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat