Indica publicitat
Divendres, 10 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 29 de juny del 2012 | 17:09
Crònica · Madrid

Les coses d'en Pere

Quan el president Pujol encara tenia motius per parar els peus a l'independentisme, es va popularitzar allò de "són les coses d'en Pere", per referir-se a la sintonia política del seu ex-número 2, Pere Esteve, amb el BNG i el PNB, que va desembocar primer en la Declaració de Barcelona i més tard en la coalició electoral Galeuscat. Ara, aquella expressió li pot servir a Alfredo Pérez Rubalcaba per tenir collat un altre Pere, en Navarro.

Madrid · El secretari general dels socialistes espanyols assegura que té una "relació excel·lent" amb el nou primer secretari del PSC, un home que comença a inquietar els seus per la manca de discurs clar. No cal ser cap fi analista polític per adonar-se dels vaivens que darrerament està fent l'encara alcalde de Terrassa: només cap llegir les últimes declaracions per adonar-se que no sap gaire on va, sobrepassat per un partit, el seu, que tiba per tots cantons.
El PSC només té dues opcions: o obeir o trencar les cartes amb els socialistes espanyols
L'auto-denominat sector catalanista, amb Àngel Ros al capdavant, colla cap a una banda; els homes de Joan Ignasi Elena creen plataformes de futur incert; el PSC de Barcelona demana ara més agenda social i menys pacte fiscal que evidencia les tensions Catalunya-Espanya; el Baix Llobregat, fa mans i mànigues per seguir tallant el bacallà...

Aquest desconcert fascina a la seu del PSOE, al carrer Ferraz de Madrid. Mentre els socialistes catalans es claven puntades de peus entre ells, mentre caminen com un gall sense cap, Rubalcaba respira tranquil. Sap que té els seus col·legues catalans lligats de peus i mans per imposar-los la nova relació federal [sic] entre els dos partits i, sobretot, marcar des de Madrid les línies roges que no poden trepitjar en el pacte fiscal.

Durant un esmorzar a Madrid, i amb la presència de Navarro, el veterà líder del PSOE –que se la sap llarga– li va deixar un regal enverinat: està obert a parlar de nou finançament... ep! quan toqui revisar el model de totes les comunitats autònomes, i res de concert econòmic. A partir d'aquí, el PSC només té dues opcions: o obeir o trencar les cartes amb els socialistes espanyols. I Rubalcaba, gat vell, sap què no farà mai el partit de Montilla.
Qualsevol brot tímidament catalanista que pugui tenir Navarro serà vist a Madrid, només, com les coses d'en Pere
De fet, l'equip negociador del pacte fiscal–encapçalat per Elena Valenciano- ja els ha avisat que, si no volen creuen, poden votar diferent al Congrés sense cap problema. El PSOE ha arribat a la conclusió que, un cop perdudes les eleccions, ja no han de perdre ni un minut amb els seus companys catalans, cada cop més afeblits i sense rumb.

No estrany, doncs, que els últims dies el primer secretari del PSC hagi abandonat la mà estesa a Catalunya i s'hagi dedicat a carregar contra el president Mas, l'independentisme i tot allò que ajudi a fer un salt decidit en l'autogovern. L'única àncora a què aferrar-se és el discurs del PSOE. Per això Rubalcaba diu que la "relació és excel·lent". I qualsevol brot tímidament catalanista que pugui tenir Navarro serà vist a Madrid, només, com les coses d'en Pere.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat