Indica publicitat
Dimarts, 4 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 20 de abril del 2011 | 16:52
Crònica · Madrid

Madrid: Bon vent i barca nova

A la sempre cofoia ciutat de Madrid, on el poder es mira el melic amb delit, ni saben que un bon grapat de catalans ha dit prou i ha votat a favor de la independència. Lluny de neguitejar-se, encara han tancat més l'aixeta a Catalunya per ofegar el personal i donar arguments als qui ja han arribat a la conclusió que només queda el camí del "bon vent i barca nova".

Madrid · La Moncloa s'ha enrocat i assegura que no pagarà els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat que Catalunya hauria de rebre aquest any per quadrar els números. Per Zapatero, i amb la llei a la mà, els comptes s'han de passar quan es liquidi la factura, l'any 2013. Més enllà de la legitimitat o no per abonar aquesta milionada d'aquí a dos anys, el govern espanyol ha demostrat –una vegada més– la seva manca de sensibilitat territorial, l'avarícia financera i el nul sentit federal de l'Estat.

Per aprimar el seu dèficit, carrega el mort a les autonomies com si la qüestió no anés amb ells. Però, no havíem quedat que el federalisme és la cooperació entre els diferents nivells administratius, sent solidaris els uns amb els altres? Doncs res de res. El missatge que aquesta setmana ha llençat el president espanyol, Rodríguez Zapatero, i la sempre lleial vicepresidenta Elena Salgado és que Madrid toca el xiulet i les autonomies ballen al seu so. La Moncloa confia a calmar els ànims de la Generalitat al Consell de Política Fiscal i Financera de la setmana que ve, amb l'esperança que els mercats ja no mirin l'Estat espanyol amb lupa i pugui afluixar la corda.

En aquest context, la dreta –cada dia més aznarista– fa la pinça i assegura que la descentralització és un llast per a la recuperació econòmica. De nou, la culpa és de les comunitats autònomes que volen governar amb afany. De fet, l'horitzó electoral del 22-M fa encara més complicat l'acord, perquè qualsevol solució haurà de ser més cafè per a tothom: ningú vol quedar enrere i tothom vol cobrar, legítimament, els diners que Madrid els deu.

Amb aquesta actitud de mà tancada, uns i altres, PSOE i PP, donen oxigen a l'independentisme, l'única opció que ha marcat un full de ruta clar per superar la plantofada del Constitucional amb l'Estatut. I a casa nostra, cada dia hi ha més gent que diu "bon vent i barca nova"!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat