Indica publicitat
Dissabte, 6 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de juliol del 2011 | 16:09
Crònica · Madrid

Madrid silencia Otegi

La pau, com a mínim la d'Euskadi, no acaba de fer el pes a tothom. A Madrid, l'importantíssim discurs de fons que ha fet el líder de Batasuna, Arnaldo Otegi, durant el judici per Bateragune s'ha silenciat.

Madrid · L'única intervenció important, diuen a la capital espanyola, és la que farà demà Rubalcaba, com si fos un jovencell que comença.

Feia anys que a l'Audiència Nacional espanyola no ressonaven unes paraules amb tanta força i rotunditat. Aquesta setmana, a l'últim torn de paraula, Otegi ha dit que el compromís de l'esquerra abertzale amb un nou horitzó plenament democràtic per al seu país és "irreversible i irrevocable". "Hem fet girar el transatlàntic", va arribar a dir. És més, està convençut que ETA no tornarà a les armes però, si passés, reclama a l'independentisme basc que sigui coratjós i no abandoni el camí. Davant de l'evidència, el fiscal va haver de rebaixar les peticions de penes a alguns dels acusats i la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, sempre vehement i poc respectuosa, ha guardat un silenci sepulcral. Ha escoltat quan el polític d'Elgoibar deia que l'estratègia militar "sobra i fa nosa".

La premsa espanyola, en canvi, ha fet orelles sordes. Zero repercussió. Peces informatives petites. A la televisió pública de l'Estat espanyol, TVE, ni un trist directe. Això sí, gran desplegament per explicar la detenció d'un presumpte militant d'ETA a Londres que, segons Interior, podria ja no formar part de l'organització. Vivia a la Gran Bretanya des del 2005.

A Madrid ara només hi ha espai per escoltar al responsable de l'Interior. El PSOE està "expectant" per conèixer, aquest dissabte, "el projecte de país" d'Alfredo P. Rubalcaba. No està clar encara, es veu, tot i que va entrar al govern per vegada ara fa exactament 19 anys. Té una necessitat imperiosa de reinventar-se i amagar sota la catifa haver format part del govern que va donar aire a la guerra bruta, des de les clavegueres de l'Estat, contra l'independentisme basc.

A pesar del silenci, el coratge d'alguns avança, també silent i esquivant obstacles. Tots saben que aquest cop va de veritat. El ministre de l'Interior, però, veurà com l'espanyolisme no li agraeix la seva gasiveria cap a l'esquerra abertzale que fa esforços i anirà a raure a l'oposició. Madrid, entra l'original i la còpia, sempre tria PP.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat