Indica publicitat
Dissabte, 6 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 16 de setembre del 2011 | 16:54
Crònica · Madrid

Qui hi ha darrere la catalanofòbia madrilenya?

"Vostè és el braç executor de la catalanofòbia", li ha dit aquesta setmana el diputat d'ERC Joan Tardà a la defensora del poble (espanyol) María Luisa Cava de Llano i Carrió. L'ofensiva política contra el país que bufa des de Madrid té un mascaró de proa molt potent i amb les idees clares que va més enllà de les seus del PPSOE.

María Luisa Cava de Llano

Madrid · La infanteria del neoespanyolisme recentralitzador que comparteixen Rajoy, Rubalcaba i Rosa Díez té tres puntals: institucions que paguem tots els ciutadans de l'Estat (com el defensor del poble o els òrgans reguladors); la justícia (Constitucional, Suprem), i l'extrema dreta mediàtica que mina el terreny i atia el foc. Tardà, que porta un grapat d'anys a Madrid, sap molt bé de què parla i les seves paraules tenen fonament. I la resta de partits ho saben.

Cava de Llano, que està en funcions des que va plegar un altre amic de Catalunya, el suposat socialista Enrique Múgica, va ser diputada al Congrés pel PP en temps de la majoria absolutíssima d'Aznar. És eivissenca però va néixer a Barcelona, de manera que els recursos que ha presentat contra lleis aprovades pel Parlament del país amb l'objectiu de convertir el català en una llengua "de bata i espardenyes", com va dir Tardà, són encara més terribles. Sap el què es fa. Al seu costat, les coses que tiren els òrgans reguladors de l'Estat cada vegada que es proposa des de la Moncloa una mínima descentralització acaben d'arrodonir la jugada.

Hi ha una convergència d'interessos imparable per tornar a un Estat més centralista que, poc a poc, està impregnant la política, de dreta i d'esquerra

El segon "braç executor" és la justícia. La sentència del TC contra l'Estatut va obrir la veda i ara hi ha màniga ampla per provar d'enfonsar la nació catalana, com s'ha demostrat amb l'atac a la immersió lingüística. Un exdiputat català al Congrés afirma sovint que "l'extrema dreta ha passat dels militars a la justícia". És l'últim reducte des d'on es vetlla per l'España indivisible en lo universal. A més, els últims anys, la magistratura ha robat un ampli ressò en televisions, ràdios i diaris de l'extrema dreta que han crescut com bolets, gràcies a les ajudes de molts governs autonòmics del PP i a la desídia del govern del PSOE, començant per l'exministre Joan Clos. Són mitjans de comunicació, amb molt predicament a Madrid, anticatalans fins a la medul·la, que caldrà veure com casen amb la "moderació" que recepte Rajoy, ara que ja es veu a la Moncloa.

L'estratègia de fons no és coordinada, ningú mou els fils ni hi ha conxorxes a l'estil dels colpistes dels anys vuitanta. Ara bé, hi ha una convergència d'interessos imparable per tornar a un Estat més centralista que, poc a poc, està impregnant la política, de dreta i d'esquerra. Catalunya, però, ja fa la transició nacional pròpia.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat