Indica publicitat
Divendres, 5 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 18 de març del 2011 | 16:01
Crònica · Madrid

Treure la pols al Pacte del Majestic

Zapatero ha tancat caixa i no publicarà més balances fiscals. Aquesta setmana li ha donat llargues a Josep Antoni Duran i Lleida que les va reclamar, gairebé com una rutina. Si Mas vol tirar endavant de veritat un ambiciós pacte fiscal s'haurà d'entendre ja amb un vell conegut: l'hereu de can Aznar.

Aznar i Rajoy

Madrid · El president espanyol s'escuda ara amb el pretext que, per fer balanç, cal esperar a tenir la liquidació d'un exercici elaborat amb el nou sistema de finançament. Això, tècnicament, no serà possible fins al 2013 (si hi hagués voluntat política seria abans). Mentrestant, només tenim els números del 2005 (!) que posen de relleu un escandalós dèficit fiscal d'entre el 6 i el 9% del PIB. A Alemanya, per fer-nos-en una idea, si la xifra arriba al 4% es considera inviable per al lander en qüestió. I encara hi ha qui gosa dir que l'Estat espanyol és, de facto, federal....

Aquesta negativa significa que el president de la Generalitat haurà d'anar a la Moncloa a negociar el nou pacte fiscal sense noves balances sota el braç; sense els números de base actualitzats i pactats amb Madrid. Una dificultat afegida que donarà ales als sectors més centralistes –de dreta i d'esquerra– per posar en dubte el saqueig econòmic que pateix Catalunya, el degoteig constant de diners que se'n van i no tornen en forma d'inversió, per vergonya del nou Estatut. Cal preparar-nos per a noves portades de diaris xenòfobes i incendiàries contra el català-vampir. Es nota a determinats ambients madrilenys que n'hi ha ganes. Els cal la guspira per encendre la foguera.

Mas haurà de confiar en la bona voluntat (ai las...) de l'únic aznarista que queda a la cúpula del PP: el vell amic del Majestic, Mariano Rajoy. Duran, l'home que fa de pont amb Madrid, ha cantat fa poc les excel·lències d'aquell Pacte, l'inici del camí de CiU cap a l'oposició. Ara, Mas ha d'assumir que s'haurà d'entendre amb el líder del PP i provar d'aprofitar-se d'una eventual debilitat parlamentària del populars. No ho tindrà fàcil perquè Rajoy no ha aturat a temps una dreta mediàtica i política intolerant, que el marcarà de prop si és president espanyol. I l'equilibri també serà difícil aquí, on cada dia hi ha més gent que, com deia l'Ovidi, no s'alimenta amb molles, vol el pa sencer.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat