Indica publicitat
Dilluns, 13 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 13 de juliol del 2012 | 17:39
Crònica · Madrid

Un nou pacte fiscal no ens farà lliures

"Ens tracten com a súbdits". Ho va dir, irat, Mas-Colell a la sortida de l'últim Consell de Política Fiscal i Financera.

Madrid · Les seves paraules tenen una significació simbòlica molt important: ell era, fins ara, un dels membres del Govern que feia de dic de contenció al sobiranisme. L'home que, com Duran i Lleida, encara creia que Rajoy no és Aznar i que Catalunya es podria acabar entenent amb el nou [sic] PP. El jacobí i altiu Cristóbal Montoro, però, ha acabat amb la paciència del calmat conseller d'Economia, fins al punt que es planteja fer boicot a les noves reunions d'aquest organisme que periòdicament es reuneix a Madrid (on sinó?).

Fet aquest cop de puny sobre la taula, ara la societat civil hauria de proclamar, públicament i clara, que tindrà el suport del poble de Catalunya si no torna a assistir a aquest tipus de trobades esperpèntiques, on el govern espanyol s'encarrega de recordar que és ell qui mana, que és la Moncloa qui remou la cullereta de l 'aigualit café para todos. Com diu la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, són els polítics els qui han de liderar la nova etapa però l'entramat social ha d'estar preparat i activat per empènyer.
Cal ser valent en tots els fronts i cal anar a la capital espanyola arremangats i reclamant l'impossible
La contundència verbal del responsable de les finances catalanes es va produir només hores després de la cimera de polítics catalans per apropar posicions sobre l'anomenat pacte fiscal (aquesta por atàvica a dir les coses pel seu nom...). Existeix encara el risc que, a última hora, el president Mas opti per rebaixar la proposta de concert econòmic per sumar-hi els socialistes. Si així fos, esperem que no, deixaria en papar mullat la rotunditat de les paraules de Mas-Colell a Madrid.

El poble català no entendria que, per una banda, es planti cara al ministre d'Hisenda i, per l'altra, es posi l'ambició nacional catalana als peus dels cavalls de Rajoy. Cal ser valent en tots els fronts i cal anar a la capital espanyola arremangats i reclamant l'impossible. No cal patir que ja serà la Moncloa, el PP i el PSOE els encarregats de descafeïnar la proposta, precisament en el marc del CPFF.

Vist des de Madrid, la proposta d'un nou finançament català que aproximi Catalunya a Euskadi i Navarra és impensable. Saben que un model d'aquestes característiques aplicat a un territori de la magnitud del nostre país posaria entre les cordes la seva Espanya. Per això, només poden passar dues coses: a) que tot plegat acabi en un xoc de trens que ens condueixi directament a la plena sobirania o b) que el Govern se'n surti i aconsegueixi un acord.

En aquest cas serà només un sistema de finançament com l'actual però millorat. Dit d'una altra manera: més diners però seguint sent súbdits, com fins ara. Un pacte fiscal no ens farà lliures. La determinació i l'ambició d'un país amb ganes de trencar cadenes, sí.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat