Indica publicitat
Diumenge, 7 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 22 de juny del 2011 | 18:13
Crònica · País Valencià

Molta cara nova... I una de tacada

La neteja del Consell que ha dut a terme Francisco Camps deixa en evidència la seua decisió de continuar-hi al capdavant. Ara que els noms de l'executiu semblen polits, és ell la gran taca. Potser abans que no arriben les eleccions espanyoles, però, ell també formarà part del passat.

València · Perquè, en efecte, Camps ha defenestrat els pilars del seu equip anterior, tingueren o no relació amb cap cas de corrupció. Va fer un puntelló cap amunt a Juan Cotino i Alejandro Font de Mora, que han abandonat les carteres d'Aigua, Territori i Medi Ambient i Educació, Ciència i Esport, respectivament, per tal d'ocupar la presidència i la vicepresidència primera de les Corts. Però, sobretot, el president Camps ha deixat en expectativa de destinació noms tan cridaners com els de Vicente Rambla i Gerardo Camps (amb Cotino, els tres vicepresidents, alhora que membres del seu cercle estricte de confiança), a més de reduir al càrrec de síndic popular el polifacètic Rafael Blasco, que fins ara compatibilitzava aquesta tasca amb la de conseller de Solidaritat i Ciutadania. A més, en resten al marge persones que semblaven més a dins que no a fora, com ara el responsable de Sanitat, Manuel Cervera, i el d'Infraestructures, Mario Flores.

En canvi, i com era de preveure, promou la consellera portaveu, Paula Sánchez de León, a un lloc d'extrema projecció, la conselleria de presidència, que a més s'erigeix com l'única vicepresidència. Una concentració de poder que recorda la que no fa gaire va recaure en la figura d'Alfredo Pérez Rubalcaba; en aquell cas, perquè Zapatero tenia clar que plegava, i en aquest, perquè Camps sap que tindrà molt difícil d'esgotar la legislatura que ara comença, per bé que ha llançat missatges optimistes que fins i tot indiquen una possible quarta candidatura, al 2015.

Serà complicat que arribe fins aquell any, però, així com també que supere el procés judicial en què és immergit. Només que el jutge José Flors dicte la data del judici oral a què s'haurà de sotmetre pel "cas dels vestits", els focus de tot l'estat tornaran a recaure sobre la seua silueta, i tindrà molt costera amunt de desempallegar-se'n. Sobretot perquè hi ha eleccions espanyoles a la cantonada, i Mariano Rajoy sap que hi ha d'arribar amb les mans netes i la consciència tranquil·la. Es tracta d'uns comicis en què el PP parteix amb unes grans probabilitats de victòria, però en què no pot arriscar com ja ho ha fet en el cas dels valencians.

Entre els noms que entren com a nous, en destaca el d'Antonio Verdeguer, procedent de l'Institut de Comerç Exterior i l'únic de tots els consellers que ha optat per prometre el càrrec i no jurar-lo. Les altres dues grans sorpreses són l'alcaldessa de la Vall d'Uixò (Plana Baixa), Isabel Bonig, que assumirà la megacartera de Territori i Infraestructures, i també José Ciscar, primer edil de Teulada (Marina Alta), que haurà d'encarar el decret de supressió de la línia en valencià que va deixar enllestit, en forma d'esborrany, Font de Mora. Dissabte passat, a València, prop de 50.000 persones en van demanar la retirada. Ciscar, un catalanoparlant convençut i que passa per ser un home dialogant, agafa la patata calenta amb ganes de sortir-se'n. Una altra cosa serà que Camps li done prou llibertat per redirigir el rumb de la conselleria més polèmica que hi ha.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat