Indica publicitat
Dimecres, 3 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 19 d'octubre del 2011 | 17:52
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

Aviciat tu!

El pare es va enriquir i la família es va lliurar, sense adonar-se'n, a la mol·lície. Gastaven més que no guanyaven ─s'endeutaven─, però no hi patien: els quartos, a casa, entraven amb molta fúria.

Lleida · Un bon dia, el pròsper negoci va embarrancar i, partir de llavors, a l'home se li va girar doble feina: fer reflotar l'empresa i convèncer dona i progènie que havien de canviar d'hàbits consumptius ─el pater familias es va aficionar, en l'acompliment del segon propòsit, a l'ús d'un llenguatge figurat que revelava la tradició tèxtil del poble industriós a què pertanyia: "hem estirat més el braç que la màniga" i, doncs, "ara cal que ens estrenyem el cinturó". No cal dir que els aviciats fills van protestar, indignats, contra les privacions, inevitables ─"d'on no n'hi ha no en raja"─, imposades pel pare.

¿Qui són aquests indignats que es manifesten pels carrers de Lleida i que impedeixen que s'hi desnonin famílies?

Heus ací la metàfora conceptual de la crisi que s'ha acabat imposant, o, per dir-ho lakoffianament, el marc cognitiu que més eficaçment donaria compte de l'actual recessió econòmica i de les tensions socials que ha alliberat: la progènie aviciada (els ciutadans) d'un pare (l'estat) abans enganyosament ric, ara es resisteix a acceptar els sacrificis exigits per un empobriment objectiu i, si bé ho mirem, merescut. La metàfora familiar és potent perquè reprodueix vivències molt comunes i immediatament aprehensibles. I el problema a què ens enfronta és, més que no pas econòmic, moral. Fa dos segles, un barbut de Trèveris d'això en deia falsa consciència.

¿Qui són aquests indignats que es manifesten pels carrers de Lleida i que impedeixen que s'hi desnonin famílies? Diguem, per exemple, que són individus no prou babaus per fer cas d'un metàfora de la crisi que exclou la dimensió del conflicte i dels antagonismes entre grups socials. Diguem, també, que en aquest punt s'assemblen a aquells catalans que serien insensibles a una metàfora del plet Catalunya-Espanya que no incorporés la noció relacions de dominació.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat