Indica publicitat
Dimarts, 4 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 4 de juliol del 2012 | 18:00
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

De la transició (nacional)

CDC no promou cap transició nacional. Si fins ara només ha definit aquest procés polític amb un llenguatge vague i elusiu, no és pas perquè impliqui cursos d'acció públicament inconfessables, sinó perquè no n'implica cap.

Lleida · La transició nacional és una resposta estrictament nominal, sorgida d'un think tank, a una conjuntura que exigeix la superació de l'autonomisme. La transició nacional és un "ens hem adonat que no podem continuar com fins ara" destinat a alleujar militants i parroquians freturosos d'èpica, però que no pressuposa cap compromís amb una praxi concreta.

La transició nacional no és doncs un pla inspirat per una racionalitat estratègica, sinó una feliç ocurrència mercadotècnica: es fa càrrec de les palpitacions del temps i, alhora, eludeix la formulació d'objectius polítics, de manera que permet donar a entendre que l'acció de l'executiu, aparentment improvisada, si no erràtica, obeeix a una lògica oculta i nacionalment progressiva. O encara pitjor. La setmana passada, dirigents de CDC d'aquests rodals, en acabat de felicitar-se pels resultats d'una enquesta que anticipa un majoritari a la independència, van fer-nos una picada d'ullet: "la transició nacional ja està en marxa".
La transició nacional és un mitjà d'usurpació simbòlica, d'apropiació de mèrits aliens"
La transició nacional ja és, doncs, a més de tot el que hem reportat, un mitjà d'usurpació simbòlica, d'apropiació de mèrits aliens: si els sondejos prefiguren una majoria favorable a l'emancipació no és pas perquè l'independentisme diguem-ne civil s'hagi esllomat aquests últims anys per convèncer una multitud d'indecisos, sinó per l'audaç i secreta actuació de l'actual govern.

"La transició nacional ja està en marxa i, si no us creieu, mireu les enquestes" és una proposició anàloga a la d'"hem estat d'allò més eficients en l'extinció del foc i, si no us ho creieu, mireu el paisatge" proferida en acabat d'un intens ruixat sobre les flames.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat