Indica publicitat
Dissabte, 11 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 18 d'octubre del 2012 | 20:26
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

De l'espanyolització ambidextra a l'imperialisme britànic

El ministre sociòleg i l'esquerra espanyola. Els socialdemòcrates hispans han recusat el ministre d'Educació perquè aquest expert en demoscòpia ha tingut l'audàcia dexifrar en un verb que fatxeja ─espanyolitzar─ un desig que, a Espanya, no és sinó políticament ambidextre.

Lleida · El desig que l'educació contribueixi, si no a fer de la catalanitat unaidentitat regional espanyola, sí, almenys, a alimentar sentiments de pertinença dual (Catalunya/Espanya). La imputació que l'esquerra espanyola fa al tal ministre d'un delicte de lesa pluralitat és, doncs, farisaica: cap socialista espanyol no és insensible a la hipòtesi que els estudiants catalans acabin l'escolarització persuadits que són nacionalment catalans i accidentalment espanyols.

Que Espanya sigui interioritzada com un projecte suggestiu de vida en comú (per usar la celebèrrima fórmula) és un objectiu compartit per postfranquistes i socialdemòcrates, bé que els segon s'oposin al nacionalisme desinhibit dels primers un espanyolisme lax, oblic, laïcitzat─l'Espanya plural, la nació de nacions, etc. ¿Quants ministres d'Educació socialistes han promogut una efectiva desespanyolització de l'educació i, doncs, han fet per manera que els estudiants de tot l'estat haguessin de llegir l'enunciat "Espanya és un estatplurinacional, compost per la nació basca, la nació catalana...?" ¿Quants ministres d'Educació i Esport socialistes haurien volgut donar carta de naturalesa a la selecció catalana de futbol?

Escòcia i la modèlica tradició democràtica del Regne Unit. La civilitat del govern britànic a l'hora d'afrontar les demandes del moviment independentista escocès ens està induint, per contrast amb el cas espanyol, a estrafer la idiosincràsia política del Regne Unit, un estat impenitentment imperialista fins fa quatre dies. Si Espanya no pot rivalitzar amb els britànics en democratisme liberal, tampoc ho pot fer en perícia i entusiasme opressors ─abans-d'ahir, a l'Ulster hi havia ciutadans britànics i súbdits nord-irlandesos. Un nom per a si mateixos ─anglesos─ que no inclou la nació escocesa ni la gal·lesa, i l'hàbit de negociar pragmàticament processos de descolonització: vet aquí els avantatges comparatius de la majoria de britànics en relació amb els espanyols.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat