Indica publicitat
Diumenge, 7 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 6 de novembre del 2013 | 18:11
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

ICV

Que els partidaris d'una consulta amb tres respostes possibles són els "amants dels grisos" només pot entendre's en el sentit que mantenen relacions furtives amb guàrdies civils.

Lleida · Cal ser imperdonablement estúpid, o bé voler impedir subreptíciament que prosperi el a la secessió, per mirar de persuadir el personal que el no a la independència no inclou lògicament les opcions (o somiejos, en termes de realpolitik) de la federació o la confederació, i denunciar doncs que una resposta binària a una pregunta sobre la independència suposaria una mena d'atac maniqueu a la pluralitat política del país. ¿Què ho fa, doncs, que dirigents d'Iniciativa, als quals no volem saber estúpids ni néts de Garibaldi, defensin vehementment la inclusió d'una tercera opció federal? 

En primer lloc, la falta d'humilitat política. "La terra, per a qui la treballa" hauria de ser alguna cosa més que una vetusta divisa revolucionària per a un postcomunisme que, d'ençà de la segona restauració borbònica, s'ha desentès vergonyosament de la lluita pel dret a l'autodeterminació: si el Principat està a punt de decidir el seu estatus polític, és només gràcies al treball ininterromput de l'independentisme. I en segon lloc, la falta de maduresa ideològica.

Els hereus del PSUC, en vista del centripetisme impenitent de l'Espanya postfranquista, haurien d'haver evolucionat cap a un model més accidentalista de relacions amb l'Estat, en què la independència hauria estat una opció de second best tranquil·lament prevista i no pas, com ara ─per a alguns─, una quasiaberració doctrinal. Com bé sap l'eurodiputat ecosocialista Raül Romeva, l'objectiu substantiu és la justícia social, no pas la federació amb la resta dels pobles d'Espanya. 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat